АНА-МПА: Използване на изкуствен интелект за борба с горските пожари

Снимка:АНА - МПА

В Централна Гърция са тествани две различни технологични решения

При тестовете за използване на изкуствения интелект за борбата с пожарите са били достатъчни само две минути, за да се определи точното местоположение на дима в радиус от 2,5 километра на планината Пентели и да се изпратят координатите на дима до противопожарните служби, заяви този петък министърът на цифровото управление Димитрис Папастергиу. Пред АНА-МПА той обясни, че са били проведени три пробни пускания на две различни системи, използващи димни бомби като симулация на пожар, предаде за БТА гръцката агенция.

„Има две виждания, които никой не може да оспори. Първото е, че условието да станем по-устойчиви на последиците от климатичната криза е належаща промяна за настоящето, а не за бъдещето. Второто е свързано с изкуствения интелект, който също е актуално, а не бъдещо условие. Пожарите, които засегнаха различни части на страната ни това лято, изискват от нас –като Министерство на цифровото управление– бързи рефлекси и да не допускаме да се губи повече ценно време“, отбеляза Папастергиу.

„В Пентели [в столичния район на Атика, Централна Гърция] тествахме две различни технологични решения, за да видим до каква степен можем да открием източниците на пожар своевременно. Първоначалните резултати са много окуражаващи и предстои в сътрудничество с Министерството на климатичната криза и гражданската защита да оценим проведените тестове, за да пристъпим бързо към планиране и изпълнение на необходимите дейности“, уточни гръцкият министър. 

Той допълни, че „технологиите са наш съюзник и могат да осигурят решения“, и отбеляза, че е време технологиите да бъдат адаптирани към реалните нужди и проблеми.

По думите му предложеното цифрово решение включва апаратура като мини камери с голям обсег на действие и сензори Lidar, които могат да бъдат инсталирани на съществуваща инфраструктура като антени за мобилни комуникации и сателитни антени в горските райони. Той посочи, че антените са избрани, тъй като вече имат електрозахранване и предлагат сигурност срещу кражби.

Планираните системи за подпомагане на борбата с пожарите ще използват технология с изкуствен интелект за локализиране на пожарен дим и автоматично изпращане на данни за геолокацията до пожарната. Същевременно ще могат да подпомагат разследването на случаи на умишлени палежи чрез точно записване на времето и мястото, където възникват малки пожари. Камерите могат да засичат също хора и превозни средства.

Първите тестове на системите бяха проведени в сряда. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK