Американски и британски издания коментират развоя на войната в Украйна

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Те пишат колко сложна ще бъде дългоочакваната украинска офанзива

Признаците, че всеки момент предстои началото на украинската контраофанзива, все повече се засилват – през последните дни и двете страни започнаха да нанасят все повече военни удари, пише в. "Ню Йорк таймс".

Украинските военни разполагат с почти всичко необходимо, за да започнат очакваното пролетно контранастъпление, посочва изданието. Те са добре отпочинали, разполагат с много боеприпаси и вече притежават модерни западни оръжия.

Но засега те не могат да напреднат, спрени не от свирепи руски атаки, а от не по-малко упорит враг: лепкавата централноукраинска кал, коментира "Ню Йорк таймс". Дълбока и черна, пролетната кал е едно от препятствията, които украинските военни, при цялата си изобретателност, трудно преодоляват.

Украйна разчита, че със затоплянето на времето през късната пролет и лятото земята ще изсъхне и ще се втвърди. Но кога ще се случи това, може само да се гадае, посочва нюйоркското издание.

Когато Полша и Словакия обявиха плановете си да дарят на Украйна до 30 изтребителя МиГ, това беше приветствано като пробив в снабдяването на Киев с все по-усъвършенствани оръжия и като знак, че източноевропейските държави са готови да бъдат по-смели от САЩ или съюзниците от НАТО в Западна Европа, пише в. "Вашингтон пост".

Украински военнослужещи и военни експерти обаче твърдят, че дарените самолети няма съществено да променят ситуацията, посочва изданието. По думите им изтребителите МиГ-29  са превъзхождани от руските самолети, които са оборудвани с по-нови радарни и ракетни системи.

Тези недостатъци демонстрират някои от ограниченията, пред които Киев е изправен, и разкриват колко сложно ще бъде осъществяването на дългоочакваната офанзива, която украинските официални представители се надяват да обърне хода на конфликта, смята "Вашингтон пост".

През 2022 г. бедността в Украйна се е увеличила от 5,5 % на 24,2 %, като това е тласнало към бедност още 7,1 милиона души, а най-тежкото въздействие е останало извън полезрението в селските райони, пише британският в. "Гардиън", цитирайки неотдавнашен доклад на Световната банка (СБ). Изданието посочва, че при неофициална безработица от 36 % и инфлация от 26,6% в края на 2022 г., регионалният директор на СБ за Източна Европа Аруп Банерджи е предупредил, че има опасност и тази година бедността в страната да нарасне рязко.

Западът традиционно гледа на Индия като на приятел, но когато става дума за дела, а не за думи, петата по големина икономика в света обръща повече внимание на това, което иска Владимир Путин, отколкото на желанията на Вашингтон или Лондон, пише британският в. "Телеграф". Индия се е превърнала в най-големия купувач на руски суров петрол в света, а въоръжените ѝ сили до голяма степен са оборудвани с руски оръжия, посочва изданието.

В резултат на това Русия е успяла да избегне най-лошите ефекти от санкциите, наложени от Запада с цел да я изолира, коментира "Телеграф". Изданието посочва, че страните като Индия, които не следват санкциите за покупка на суров петрол, са един от основните фактори, предпазващи Русия от банкрут.

Вестникът цитира мнението на Сузана Стрийтър, ръководител на отдел "Пари и пазари" в "Харгрийвс ленсдаун" (Hargreaves Lansdown), според която "породените от инфлацията опасения, а не геополитиката, заемат централно място и това кара Делхи да не се съобразява с упреците на Запада относно засилването на икономическите му връзки с Москва". /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK