Ало измамници влизат в ролята на полицаи преди Коледа. Два опита в Пиринско тази сутрин, за щастие неуспешни

Снимка: Infomreja.bg, архив

Нови опити за телефонни измами са регистрирани в Благоевградска област. Към момента те не са се увенчали с успех, тъй като са били осуетени благодарение на сигнали на бдителни граждани, съобщиха от полицейския пресцентър.

Най-често чрез телефонно обаждане от лица, представящи се за служители на МВР, хората биват въвеждани в заблуждение, че помагат за залавяне на телефонни измамници, като за целта се приканват да предадат парични суми и накити на непознати.

Само в рамките на днешния ден, още в сутрешните часове, в региона са засечени два опита за телефонни измами.

Мъж се обадил на жена на домашния й телефон, като се представил за полицейски инспектор. Попитал я дали е ставала обект на телефонни измами. Казал й, че събира оперативна информация с цел противодействие на телефонния тероризъм. В тази връзка поискал от нея лични данни, номера на други телефони, както и адреса й, за да изпрати служебен автомобил.

Друг мъж пък, представил се за комисар от МВР, позвънил на мобилния телефон на жена, като й заявил, че иска да се възползва от услугите й на преводач. Жената трябвало да направи превод на разпит със задържан за извършено престъпление в Република Сърбия. Помолил я да купи цигари, вода и ваучер за задържания, както и да изпрати 100 евро на инспекторка в Р Сърбия, като след приключването на поетия от нея ангажимент ще й бъдат платени 900 лв. хонорар.

Областната дирекция на МВР-Благоевград апелира към гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

"Свържете се с близки, роднини, съседи! Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес), телефонни номера или банкови сметки! Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно)!", призовават от полицията. 

Очаква се с наближаването на коледните и новогодишните празници, още от началото на декември, да се активизират телефонните измамници, както и тяхната "изобретателност" за престъпни схеми.

"Бъдете бдителни и подлагайте на проверка всяко съмнително обаждане!", предупреждават още от МВР. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//