Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им

Снимка: БГНЕС

Той отрече да е знаел, че Ангел Христов се е прибрал в България

„Погребението на Ангел Христов е спряно. Като ръководител на отряда за специални операции Ангел-Геле беше служител в моята група и оттам го познавам добре. По-късно братя Галеви постъпиха като служители в Национална служба за борба с организираната престъпност, после бизнес и съм загубил следата им до 2009 г., когато бях в ДАНС и участвах в тяхното задържане“, заяви в предаването „Тази неделя“ Алексей Петров, бивш съветник в ДАНС Алексей Петров.

Алексей Петров е бил и бивш взводен командир на братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за борба с тероризма. Вчера Ангел Христов-Геле от братя Галеви почина в дома си дупнишкото село Ресилово от инфаркт. Той се издирваше с червена бюлетина на Интерпол. По информация на bTV от МВР са разпоредили две проверки - за това как Ангел Христов е влязъл в страната и проверка в полицията в Кюстендил дали няма нарушение във връзка с това, че не са разбрали, че е там.

Той коментира и изказването си през 2010 г., че е организирал  срещата между братя Галеви и Румен Петков. „Съвсем регламентирано. Идеята за срещата между тях и министъра на вътрешните работи е действие на зам.-министър на Румен Петков. Информацията, която имаха двамата трябваше да я предоставят директно на министъра. Аз бях в статут на офицер на оперативно внедряване. Нищо необичайно не се случи на тази среща“, добави Петров.

„Надявам се, че след формирането на новото правителство в сектори по сектори да се върне тази системност. Един човек, за да мине през границата, той преди това трябва да е бил обект на оперативно наблюдение. Службата, която е към правосъдието за охрана на потенциални затворници трябва да има връзка“, категоричен е той.

Той отрече да е знаел, че Ангел Христов се е прибрал в България.

Петров подчерта, че не вижда обща връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и Ангел Христов. “Не виждам, нямам и такава информация“, добави той.

„Той (Ангел Христов – б.р.) макар и починал е намерен от близките му“, каза Петров.

Записите на Радостин Василев

„Аз определям тези разговори като домашни. По отношение на тази комуникация на българските служби и тези от посолствата, или тези от европейските служби, е императивно необходима заради синхрона. Няма предварително да няма такова обсъждане, защото може да се случи човекът да бъде назначен и да му бъде отказан достъп. Самият аз съм бил в такива разговори с представители на чужди служби, които са касаели доста по-сериозни неща. Този въпрос става по този начин“, каза Петров.

В края на миналата седмица депутатът Радостин Василев пусна запис от онлайн заседание на „Продължаваме промяната“, който доведе до политическа буря и замразяване на преговорите за правителство с втория мандат.

Той подчерта, че вече има редовен кабинет, само технически трябва да мине процедурата.

„Не бих казал, че имам роля в това (сформирането на кабинета – б.р.). Аз подкрепям създаването правителство. Не можем без правителство“, добави Петров.

„Аз познавам и Бойко Борисов, и Петко Петков (бащата на Кирил Петков – б.р.) покрай бойните изкуства. Нормално е да си говорим“, каза той. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

FACEBOOK