Академичната година в ЮЗУ започна: Ректорът връчи книжките на отличниците

Снимка: Infomreja.bg

Церемонията по официалното откриване на годината започна с поднасяне на цветя

Започна академичната 2023/2024 година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Церемонията по официалното откриване на годината започна с поднасяне на цветя пред патрона на ВУЗ-а от ректора – проф. Борислав Юруков, кметът на Община Банско – Иван Кадев, директорът на дирекция „Култура“ към Община Благоевград – Силвия Домозетска, и председателя на Студентския съвет към ЮЗУ – Иван Лесков.

Събитието продължи с тържественото слово на ректора пред студентите, преподавателите, членовете на академичния съвет, на официалните лица сред които и министърът на социалната политика – д-р Иванка Шалапатова.

В словото си проф. Юруков определи 2023 като важна и символична година, в която се навършват 230 години от рождението на будителя от Банско – Неофит Рилски:

На прага сме на новата академична 2023/2024 учебна година, което е събитие, заредено с най-силната емоция – на новото начало. Всяко начало е повод да направим равносметка за постигнатото, но и да гледаме с увереност напред към бъдещето.

Настоящата 2023 година е с особена символика за Югозападния университет, защото тя е годината, в която тържествено отбелязваме 230 години от рождението на нашия патрон – големия български духовник, педагог, писател, преводач, енциклопедист – йеромонах Неофит Рилски.

Скъпи първокурсници,

Обръщам се първо към Вас, защото днешният ден е важен за Вас и бележи нова глава от живота Ви. Прекрачвайки прага на Югозападния университет, Вие ставате част от нашето академично семейство. Университетът Ви посреща в една обновена учебна среда, с реновирани учебни зали, Университетска библиотека, Издателство, Спортен комплекс, Университетски център за кариерно развитие, Учебен театър, филмово, телевизионно и звукозаписно студио, концертни зали, лаборатории и научноизследователски центрове.

Югозападният университет е ръководител и партньор в редица проекти по национални и европейски програми, изпълнява договори за двустранно сътрудничество за студентска и академична мобилност с университети от Европа и други страни по света.

Всичко това ми дава правото да заявя, че Вие сте избрали да продължите образованието си в университет, който е сред водещите образователни, научни и културни институции в страната.

Уважаеми колеги,

Преподаването е призвание и мисия. Вашият преподавателски и научен талант, любовта Ви към студентите и верността Ви към академизма, са безценен капитал за Югозападния университет „Неофит Рилски“ и за нашето общество.

Скъпи студенти,

Светът се променя с всяка секунда и предизвикателствата, пред които ще се изправяте ще бъдат все повече и все по-големи. За да бъдете достатъчно конкурентноспособни от Вас се изисква да сте гъвкави по отношение на компетентностите, които притежавате и да не спирате да ги развивате.

Учете се всеки ден, работете усърдно, бъдете смели, бъдете креативни, реализирайте мечтите си и постигайте целите, които сте си поставили. Не се спирайте пред трудностите, които ще срещнете, защото те ще Ви направят по-силни, по-знаещи, по-можещи, по-уверени в своите възможности. Следвайте примера на нашите предци и поддържайте жив свещения огън на знанието.

Успешна година и успешен път в новия свят, който ще градите!

 На добър час!

Д-р Шалапатова, която е възпитаник на ЮЗУ и е придобила академичната степен „доктор“ във ВУЗ-а пожела на студентите да попиват знания и умения, които да предават в обществото.

Пред журналисти социалният министър каза:

Днес съм съпричастна към всички млади хора и към всички, които искат да прекрачат прага на тази институция! Пожелавам на всички успех. Това е един добър празник и моментът да си пожелаем млади хора със своите компетенции да реализират своя пълен потенциал в България! Пожелах в словото си пред студентите да не се предават пред трудностите, защото това ще ги направи по-силни. Усвояването на комплексни знания е бъдещето за тяхната реализация. Екипът на Министерството на социалната политика подчерта, че най-големият ни капитал са хората! Днес съм с надежда, че тези млади хора ще останат в социалната сфера и ще ни покажат още по-високо качество на социална работа. Нямам никакви съмнения за това, защото познавам преподавателския екип и зная, че направят всичко възможно да обучат младите хора!

Областният управител на област Благоевград Мария Димова също бе сред официалните гости на  тържествената церемония.

В поздравителния  адрес до ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“, областният управител изрази увереност, че традициите в университета, вече съобразени  с новите изисквания на времето, ще способстват българското висше образование да изпълнява достойно своята мисия – да превръща в практика достиженията на науката и да отстоява мястото на страната ни сред водещите общества в нашето съвремие.

На церемонията ректорът връчи студентските книжки на всички студенти, приети с най-висок резултат във факултетите по право, обществено здрав и спорт, философия, филология, стопански факултет, по педагогика, по изкуствата и техническият факултет.

Отличниците са приети в следните специалности: право, кинезитерапия, математика, психология, филология, счетоводство, предучилищна педагогика, педагогика на обучението по изобразително изкуство и педагогика на обучението по предприемачество, а техните имена са:

Ива Дурчова, Мартин Русков, Християна Нецовска, Гергана Милушева, Петя Нусторова, Христина Богданска, Найме Бекир, Филип Янков и Мануела Говедарова.

Слово пред всички първокурсници изнесе студент, приета с отличие в специалността „Българска филология“.

Петя Нусторова от Разлог заяви:

Ние сме на път да сбъднем мечтите си, очакват ни нови вълнения и притеснения, но крайната цел си заслужава! Напред в пътуването ни – ще ни тласкат както индивидуалност, така и колективност, както възходи, така и падения, както семейство и приятели, така и преподаватели! Иска се кураж за такова пътуване, в което всеки да е готов да надгради себе си и да надскочи очакванията си. Да сложи сърце и душа, за да открие и заеме своето място под слънцето! Нека новостите не ни плашат, а ни амбицират. Нека сме благодарни за всеки шанс. Пожелавам успешна академична година, здраве и удовлетворение!

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK