Агенцията за държавна и финансова инспекция проверява Община Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Кметът не се притеснява от проверката, а настоява за нея

Агенцията за държавна и финансова инспекция проверява Община Благоевград, потвърдиха от институцията за ИНФОМРЕЖА.

Проверката е започнала през настоящата седмица и е след сигнал, подаден от кмета Методи Байкушев за тежкото състояние на Общината и установените „липси“ в хазната.

Както още в самото начало на мандата на новоизбрания кмет стана ясно, от Община Благоевград „не са изнасяни пари в чували“, а са изразходвани хиляди нецелесъобразно, което е довело да натрупването на задължения на Община Благоевград към финансови институции, доставчици, до плащането на санкции по проекти след заведени дела – какъвто е случаят с басейна в кв. „Еленово“.

Припомняме, че Байкушев поиска от държавата спешна помощ, за да покрие неотложни разходи. От Министерството на финансите му бяха отпуснати над 5 млн. лв., но не бе удовлетворено желанието на градоначалника за 8 мил.

Под риск бе поставен и проектът за завършване на анаеробната инсталация – част от регионалното депо за отпадъци. По него Общината дължеше милиони, но на последната си пресконференция Байкушев обяви, че всичко е разплатено.

На журналистически въпроси, задавани на Байкушев на всички пресконференции, дали е подавал сигнал до съответните органи за злоупотреби с финансите в Общината, той потвърждаваше – както за АДФИ, така и за прокуратурата, дори и за Сметната палата.

Първите изявления на Байкушев бяха свързани с „липсата“ на около 6 млн. лв., но сметката набъбна до 51 млн. лв. в едно с дълговете на Община Благоевград по кредити.

Очаква се кметът да даде повече информация след завършване на проверката.

През двумесечната си работа в Общината Байкушев направи реформи, които бяха одобрени от ОбС. Освен средствата, поискани и получени от МФ, Байкушев съкрати 19 щата от администрацията, премахна някои директори на дирекции, сля други отдели и звена в Общинската администрация, възложи повече дейности и отговорности на 4-имата си заместник-кметове и на отделите, увеличи данъците, таксите, таксата за „синя зона“, съкрати значително от разходите за културни мероприятия. Още на 6 декември стана ясно, че няма да има пищни тържества по запалването на светлините на елхата като събитието премина с много скромен бюджет. Така беше и по посрещането на Нова година – с разходи за 1500 лв., без заря и много шум. А кукерският фестивал – благодарение на мераклиите от кварталите и селата, е с почти нулеви разходи за Общината. На него заместник-кметът Станислав Кимчев пое ролята на водещ, за да спести от хонорар. А на пресконференция кметът каза, че където може Кимчев ще съвместява подобни дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//