78 години от акцията на Рило-Пиринския партизански отряд отбелязаха в Жабокрек

Снимки: БСП

Организатор на традиционния митинг събор е областната организация на БСП в Кюстендил

78 години от акцията на Рило-Пиринския партизански отряд отбелязаха днес българските социалисти в местността Жабокрек край Рилския манастир. Организатор на традиционния митинг събор е областната организация на БСП в Кюстендил.

В събитието участваха социалисти от София, Благоевград, Перник, Дупница и Кюстендил, както и от други области и региони на България.

В официалната част взеха участие членове на Изпълнителното бюро на БСП, кандидат-народни представители и общинските ръководства от Югозапада.

Обръщение пред присъстващите над  хиляда членове и симпатизанти на левицата произнесоха председателят на БСП Корнелия Нинова, Александър Симов, председателя на общинския съвет на БСП-Дупница, Александър Анин.

Програмата продължи с представяне на листата на кандидат-народните представители на  БСП в 10-МИР-Кюстендил, от водача на листата Бойко Клечков.

Припомняме, че на 24 август 1944 г. Рило-Пиринският партизански отряд под ръководството на своя прославен командир Васил Демиревски - Жельо, провежда най-голямата си акция - Жабокрек, при която са ликвидирани 27 хитлеристи.

Взети са много оръжие и муниции, дрехи, обувки и храна за 350 души.Пред паметника на партизаните, ръководени от Васил Демиревски – Желю бяха поднесени пък десетки венци и цветя от пристигналите в местността социалисти, които дойдоха с осигурени автобуси и с личните си автомобили.

След официалната част празникът се пренесе на партизанска поляна, където всички опитаха от вкусен обяд, осигурен от социалистическата партия, а малки и големи от една до сто и една години прекараха незабравим уикенд в Рилската планина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK