5-членен състав на ВАС потвърди, че методиката за финансови корекции по мярка 214 от ПРСР е нищожна

Снимка: Infomreja.bg

Методиката е била утвърдена със заповед на министъра на земеделието от 17.03.2017 г.

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав, с което през април 2021 г. беше обявена за нищожна Методиката за намаляване и отказване на годишните агроекологични плащания по мярка 214 "Агроекологични плащания" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

Тя е била утвърдена със Заповед №РД 09-243 от 17.03.2017 г. на министъра на земеделието и храните, изменена със Заповед №РД 09-235 от 12.03.2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.

С методиката се утвърждават правилата за намаляване или отказване на плащания за екологични дейности, както и общи правила за поведение на неопределен и неограничен брой земеделските стопани.

Върховните съдии от петчленния състав възприемат изводите на тричленния състав, че Методиката е нищожна, тъй като законодателят не е делегирал компетентност на министъра за издаването на този нормативен административен акт за финансови корекции по агроекологичните плащания на земеделските стопани, кандидатстващи за финансова помощ по реда на Наредба № 11 от 6 април 2009 г.

По несъмнен начин по делото е установено и че оспореният подзаконов нормативен акт не е обнародван, което е в противоречие с императивните изискванията на чл. 5, ал. 5 от Конституцията, както  и с разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс. 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK