20 ученици влязоха в ролята на общински съветници на Благоевград за един ден

снимки: Общински съвет-Благоевград

В Деня на отворени врати на Общински съвет-Благоевград, който се организира за първи път, 20 ученици от Езиковата и Природо-математическата гимназии, влязоха в ролята на общински съветници.

Инициативата се проведе по повод една година от встъпването в длъжност председател на ОбС- Благоевград на Даниела Савеклиева. Тя ги запозна с цялостната работа на текущия съвет, действащите наредби за обществения ред, за бездомните животни и други. Най-голям интерес придизвика наредбата, която регламентира вечерния час и глобите, които се поставят при неговото нарушаване.

Единадесетокласничката от ЕГ Мария Качакова стана парламентарен шеф на областния град на Пиринско за един ден. Тя пое задълженията на Даниела Савеклиева и проведе сесия с учениците – общински съветници.Председателката на ОбС за един ден, разпредели колегите си в четири групи, които обсъдиха предложения за гласуване на сесията. След обсъждания, продължили около половин час, младите общински съветници се оказа, че са приготвили 12  предложения, които подложиха на обсъждане и гласуване на проведеното малко по-късно заседание в зала „22 септември“, където работят общинските съветници на Благоевград.

Повече от два часа продължиха дебатите на общинските съветници за едни ден по дневния ред.Увлечени от работата и провокирани от темите, които сами предложиха за дискусия, учениците влязоха в сериозни спорове по някои от точките в дневния ред. Най- дискутирани бяха предложенията за създаване на рампа за скейт бордисти, на парк със спортни съоръжения, осигуряването на безплатен достъп на училищата до обществени сгради като театъра и зала „Яворов“ за провеждането на патронни празници.

В крайна сметка те приеха осем от предложенията и единодушно одобриха Денят на отворените врати да стане традиционен.

„Впечатлена съм от работата ви, от сериозния начин, по който подходихте към днешната импровизирана сесия, вие сте готови да поемете щафетата и да заемете след време местата на общински съветници“, обърна се към учениците на края на срещата ОбС председателят Даниела Савеклиева. Тя им пожела да не спират да бъдат така дейни и да следват мечтите си.

снимки: Общински съвет-Благоевград
снимки: Общински съвет-Благоевград
снимки: Общински съвет-Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//