13-годишната Йоана Вълканова от Разлог премина през падания, сълзи и хипотермия за победата на Витоша 100 км

Снимка: Столицата.bg

Новото чудо в родното колоездене победи връстниците си на шосейното изкачване на Боровец за Купа Камен Станчев

Нов талант с обещаващо бъдеще има родното колоездене. Чудото се казва Йоана Вълканова и е от Разлог. Момиченцето има уникална издръжливост, физически данни и талант след време да се изкачи на световни върхове в колоезденето и да прославя България, предричат специалисти. Вчера осмокласничката спечели 100-километровата велообиколка на Витоша при жените. Победата й не е изненада за специалисти и познавачи в този спорт. Миналата година, когато беше на 12 години, тя се класира втора. Камери и журналисти преследваха Йоана след финала, а тя бягаше из планината, защото се срамуваше да говори за себе си, споделиха очевидци пред Столица.bg.
И вместо да се разхожда из моловете и да се кифлее, Йоана е на велосипеда си и тренира ежедневно, има си цел, амбиции, и се цели към върховете в световното колоездене. Спортни медици пък са възхитени на вродената й издръжливост, която тя поддържа с тежки тренировки в планината и на шосе. Функционалните й изследвания показват, че при големи натоварвания, с пулс над 200 удара, само за 3 минути се възстановява до 80 - 90 удара, което показва отлична дееспособност, добра тренираност и голям капацитет за развитие. 
Йоана Вълканова е на 13 години, а вчерашният й старт на 100-километровата обиколка на Витоша бе трети. За първи път тя се пуска на това състезание на 11 години. "Сама искаше да участва тази година и настояваше. С треньора й Петър Евстатиев нямахме намерение да я пускаме, защото през идната седмица заминава на Европейско първенство в Италия и искахме да я предпазим от травми", сподели пред Столица.bg баща й Илия Вълканов. "Вчера беше сървайвър, но тя оцеля", гордее се Вълканов.

На вчерашното издание на Витоша 100 Йоана за пореден път доказва изключителна воля, издръжливост и концентрация. По време на състезанието тя успява да премине през няколко физиологични и психологически критични етапа. Успява да се пребори със себе си, концентрира се и продължава, за да стигне до победата.
На 10-ия километър, преди стръмно изкачване, момиченцето пада и се удря лошо, започва да плаче от болка. Баща й кара зад нея, за да я пази при спусканията да не я ударят. Той  я вдига и тя отново се качва на велосипеда. По стръмния баир другите участници бутат велосипедите си, само Йоана върти педалите по стръмния баир - към победата.

Следващият преломен момент е участъкът към язовира, когато започва да вали. Йоана измръзва, но не спира да върти педалите. Започва да влиза в хипотермия, пулсът и да пада. Тогава Илия, който следи всичките й показатели на компютър на своето колело, започва да говори с нея, за да може тя психологически да преодолее критичния момент. И 13-годишното момиченце успява да се справи. "На трасето към Боснек се съвзе и продължи", разказа баща й. На Симеоново тя отново пада и след 10 минути сълзи продължава към финала.
Трудностите не стряскат Йоана Вълканова, която гони целите си и не се отказва от мечтите си да бъде сред шампионите, независимо от крехката си възраст.

"От година работя с нея и съм треньор в техния клуб "Олимп", Разлог. Това дете има голям талант и заложби като физиология и психика, които ще се развиват с времето. Плановете за нея са дългосрочни и за да се реализира, е важно да се провежда правилна подготовка, без форсиране, както съветва екип от специалисти. Йоана притежава стабилна психика, издръжливост и воля, които са нещо необикновено за нейната крехка възраст. Освен в МТБ, тя стартира и на състезания на шосе, защото е очевидно, че е състезател с голям потенциал.

На шосе сред връстинците си на изкачване на Витоша през 2020 г. тя стана трета при девойките. А тази година, през май, е първа на шосейното изкачване на Боровец на състезанието за Купа Камен Станчев. В състезанията на шосе очевидно ще се сблъска с доста по-сериозна конкуренция.

Тази седмица Българската федерация по колоездени изпраща Йоана и едно момче на Европейско първенство за юноши и девойки до 15 години в Пила, Италия, "29 юни - 2 юли", коментира пред Столица.bg треньорът на Йоана Петър Евстатиев, който е и треньор на националния отбор.

Илия Вълканов е главният "виновник" Йоана да се качи на велосипеда. Той е състезател сред ветераните и преди години е на състезание в Стара Загора. Там са съпругата и дъщеря му. Взели колело да си върти Йоана, да не скучае. Тогава организаторите решават да направят състезание и за децата. Малката сякаш това и чака, качва се и е в надпреварата. И понеже е на 8 години и е малка, не следи маркировката и се губи в планината. Намират я на 8 км от трасето, връщат я по маршрута и тя печели детската надпревара. Тогава бащата забелязва, че детето има заложби.

"Тази година няма дълги тренировки заради това учене и матурите, но седмично прави по около 8 - 10 часа тренировки в планината. На ден по около час и половина кара, няма обем, но има желание да тренира", обяснява Илия Вълканов за подготовката на 13-годишната си дъщеря.

В свободното си време Йоана свири на китара, сега се е записала и на барабани. Пълна отличничка е и знаменосец на училище "Никола Парапунов" в Разлог. От септември тя ще учи в местната гимназия в паралелка по компютърни системи и технологии в СУ "Братя Каназиреви". /Столицата.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2