119 години от смъртта на Гоце Делчев бяха отбелязани в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Тържествената церемония бе открита от директора на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“

Благоевградската общественост отбеляза 119 години от смъртта на революционера и идеолог Гоце Делчев. На площад „Македония“ глава сведе кметът на града Илко Стоянов и положи цветя пред паметника на Делчев. Цветя положиха още зам.-областният управител Анита Коцелова, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, началникът на Военно оръжие – Благоевград Петър Митев, представител на Областна дирекция на МВР – Благоевград, евродепутати, директорът на Регионален исторически музей – Благоевград Кирил Алексиев, представители на културни и образователни институти, представители на политически партии, граждани. 

Тържествената церемония бе открита от директора на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска. „Има личности в историята на България и образи в пантеона на славата, които светят с една по-особена светлина. Не само заради саможертвата, не само заради идеализма и героизма, не само заради всеотдайността към каузата, която са преследвали, а заради един особено проницателен поглед напред в бъдещето, много по-обширен и по-обхватен. Нещо, което днес наричаме визионерство. Такъв какъвто е Гоце Делчев. 4 май е трагична дата, свързана със смъртта му. Благодарим на всички, които днес на тази дата приехте поканата на Община Благоевград да бъдем на площада, където е издигнат неговия паметник и да се поклоним на този светъл образ в пантеона на славата.“, каза Силвия Домозетска и даде думата на историка от Регионалния исторически музей – Благоевград Иван Стоянов, който припомни факти, свързани с живота и делото на Гоце Делчев. „Днес се навършват 119 години от смъртта на Апостола на свободата на македонските българи Георги Николов Делчев. Той е роден през 1872 година в българския град Кукуш, днес Беломорска Македония. Учи в българското училище в родния си град, след това в Солунската българска мъжка гимназия. Юнкер е в българското военно училище и след завършването му става учител на българската екзархия в Щип и в Банско. Като учител в Щип става член на революционната организация на македонските българи, наричаща се тогава български революционни македоно-одрински комитети. Като войвода на ВМРО, на път за конгреса на Серския  революционен окръг през 1903 година четата на Гоце Делчев е обградена в село Баница и в настъпилото сражение на 4 май 1903 година загива Гоце Делчев. Той е погребан до църквата на село Баница. 10 години след смъртта му неговият роден град Кукуш и село Баница са опожарени от гръцките войски.“    

Ритуалът по полагане на цветя по повод 119 години от смъртта на Гоце Делчев бе извършен под звуците на музика, изпълнявана от Биг Бенд Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//