„100 години футбол с любимия отбор“ събра стотици фенове на спорта в Благоевград

Снимки: Община Благоевград

Кметът Илко Стоянов: „Пирин“ е легенда, символ, дух

Кметът на Благоевград и Димитър Бербатов откриха изложбата „100 години футбол с любимия отбор“. Илко Стоянов не скри емоцията си и любовта към ФК „Пирин“.

„За мен е чест и удоволствие да открия празненствата по случай 100-годишнината на отбора, които преминават под мотото „100 години футбол с любимия отбор!“. „Пирин“ е една легенда, един символ! „Пирин“ е дух! Благодаря на Димитър Бербатов, на Николай Петрунов, на Петър Михтарски, на всички, които сте тук! Вие сте дали много не само за футбола, а и за развитието на Благоевград! На добър час и много повече от още 100 години за „Пирин“! Вечен да бъде!“, каза в приветствието си кметът.

По време на събитието футболната легенда Димитър Бербатов благодари за поканата и посочи, че за него е чест и гордост да бъде в Благоевград, откъде тръгва професионалният му път.

„Напълно нормално е да бъда гост на откриването на празненствата за 100-годишнината на „Пирин“. Чест, гордост, привилегия, особено за най- малките, които сте тук сред нас и които тръгвате по този път. Пътят, който аз съм извървял, и не само аз, а всички легенди, които са били преди мен, начело с баща ми, който е тук с нас. Необходими са амбиция, талант, желание, инат, за да постигнете това, което искате! Радвам се, че „Пирин“ продължава да се развива и се надявам на светло бъдеще за него, за  футболистите, за ръководство, за града, откъдето тръгва моят житейски път.“, каза в част от словото си световният футболист Бербатов.

На събитието присъстваха видни спортисти, сред които Петър Михтарски,   получил сребърен медал по време на Световното първенство по футбол ’94 в САЩ, ветерани от клуба, като Николай Петрунов, Борис Николов, Методи Стоянов, Йордан Самоковлийски, Борис Безев, Кирил Стойков и други именити футболисти и треньори,  които са свързани не само в историята на клуба, а и с историята на футбола в България.

В празненствата по повод честванията за 100-годишнината на футболния отбор се включиха още младите надежди от „Хлапетата“, „Орлетата“, ДЮШ „Пирин“, ФК „Спортика“. Мажоретният състав на ФК „Пирин“ - Танцово студио „Deja Vu“, представиха изпълнение, като тематично бяха облечени с екипи на зеления тим.

Сред гостите на събитието бяха още Радослав Тасков, председател на ОбС – Благоевград, Силвия Домозетска, директор на дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, управителят на БД „Спортни имоти“, Драган Стойков, треньорите на детските футболни школи на територията на града, представители от футболен клуб „Пирин - Лейдис“, сегашният футболен състав на ФК „Пирин“, родители, фенове, семейства на легенди, свързани с клуба, които вече не са сред нас, граждани и гости на Благоевград!

ФК „Пирин“ е с дълга история. Създаден е през 1922 година, като първоначално е с името „Илинден“, а три години по-късно е прекръстен на  СК „Ботев“. През 1970 година получава настоящето си название „Пирин“.

В Регионален исторически музей – Благоевград, както и пред зала „22 септември“ на пл. „Георги Измирлиев“ е подредена експозиция с непубликувани до момента снимки и информация, свързани с любимия отбор.

В сградата на РИМ – Благоевград, фенове на „Пирин“ и близките на спортисти, част от голямото семейство на „зелените“, предоставиха артефакти, като фланелки на тима от различни етапи, свързани с историята му, футболни топки, купи, медали, вратарски ръкавици, снимки и други предмети, които са предоставени във фонда на РИМ от дарители, докоснали се до магията „Пирин“ през 100-годишната му история.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK