Запомнящ се спектакъл в памет на Неофит Рилски подготвят в Банско

Снимка: Infomreja.bg, кадър от спектакъла "Паисий"

За талантливата Силвия ИНФОМРЕЖА ви разказа във филм от поредицата „Пътят“

През 2023 г. се навършват 230 години от рождението на големия български просветител, църковен деец, художник, преводач и писател Неофит Рилски.

За отбелязването на тази важна годишнина Югозападният университет „Неофит Рилски“, съвместно с Неврокопската света митрополия и Рилския манастир, е инициатор за учредяването на обществен инициативен комитет, в който участие ще вземат различни институции и научни дейци.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъде Патрон на обществения инициативен комитет за честванията по отбелязване на 230-годишнината от рождението на големия възрожденски деятел. 

Програмата включва серия от научни, издателски и популяризаторски инициативи, между които провеждане на национална научна конференция, издаване на сборници, учредяване на студентска стипендия, организиране на изложба, изготвяне на документален филм и др.

Сред тези инициативи е и секретарят на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско – Силвия Терзиева.

За талантливата Силвия ИНФОМРЕЖА ви разказа във филм от поредицата „Пътят“.

Терзиева режисира спектакъла „Паисий“, който бе посветен на 300-годишнината от рождението на възрожденеца. В него участва в ролята на монаха актьора Филип Аврамов.

Успехът на този спектакъл не остана краткотраен и името на русенската актриса Силвия Терзиева, която от години живее и твори в Банско, се прочу. Именно тя е избрана да сътвори следващата история, представена на банска сцена, за създателя на българската граматика – Неофит Рилския.

През тази седмица, веднага след като голямата зала на читалището в Банско се изпразни след огромния и наситен с емоции концерт на децата от Школата на Марин Бърдарев, се проведе и първата репетиция с участието на самодейци от Банско.

Сценарият е одобрен от митрополит Неофит и по него вече се „работи“, каза пред ИНФОМРЕЖА Силвия Терзиева. Както винаги – тя не само ще ръководи репетициите, но ще вложи и художествените си умения в декора, гардероба и визията на театралите.

Спектакълът ще бъде поставен на празничния 15 септември на голямата сцена на читалището.

Банско се гордее, че името на града е свързано с родословието на Рилски. Той е патрон и на Средното училище в града, ръководено от г-жа Елеонора Барякова.

Припомняме, че през август 2020 година името на будителя стана повод за спор между Банско и Разлог, заради откриването на паметна плоча в село Баня, на която бе изписано, че мястото е родно за Неофит Рилски.

На 30 август същата година Научният архив към БАН излезе със становище по въпроса. Писмо от Неофит Рилски адресирано до Васил Априлов и Николай Палаузов, съхранявано във фонд 12к на Научния архив, доказва категорично, че българският книжовник е роден в Банско.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK