Кметът на Разлог за Неофит Рилски: За нас спорът е разрешен, ние се радваме на монумента

Снимка: Infomreja.bg

Документи разкриват кое е рожденото място на Рилски

Културен спор между разложкото село Баня и Банско.

Вчера на официална церемония в Баня бе открит бюст-паметник на Неофит Рилски, изработен от скулптора Асен Ботев.

Неофит Рилски, сочи историята, е прекарал първите 8 години от живота си именно в селото, а след това заедно с майка си заминава и се установява в Банско, откъдето започва и пътя му като духовник и просветител.

Не тази фактология притеснява банскалии, а написът на мемориала „На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светско име Никола поп Петров Каташов, роден в 1793 година и живял в село Баня до 1801 година“.

Именно тезата, че Рилски е роден в селото, е спорна според кмета на Банско Иван Кадев и съгражданите му. БАН е сезирана от Община Банско за „посягане на идентичността на Неофит Рилски“.

От друга страна градоначалникът на община Разлог – Красимир Герчев, е категоричен, че място за спор няма, а само за почит над делото над будителя.

За нас спорът е разрешен, ние се радваме на монумента, каза Герчев в интервю за ИНФОМРЕЖА.

С подобни реакции в обществото, все повече се убеждавам, че сме прави, допълни кметът.

Според него, проблем е, че преди 1989 г. не е правено изследване за живота на Рилски и вероятно е имало подменяне на историята.

„Ние искаме да уточним, че Неофит Рилски е роден в село Баня и, разбира се, че в Банско се формира като личност – в това няма разногласия. Аз не съм историк и затова се опирам само на факти“, каза Герчев.

Ние си позволихме да положим този надпис и да тачим паметта на българския възрожденец. Ние изпълнихме духовната потребност на жителите на село Баня. Това са хора, които десетки години са подтискани от една несправедливост. Сега сме решили да поправим това и го защитаваме с фактите, с които разполагаме. Това е интересен въпрос за историците, ако искат да го изследват, категоричен е кметът.

Той представи исторически документи, в които е написано, че Неофит Рилски е именно от Баня, познат под името Никола Каташов, а след като майка му се омъжва повторно за учител в Банско, Неофит/ Никола, приема фамилията на доведения си баща – Бенин. Причината Рилски да се премести в Банско е бягство след поредното опожаряване на село Баня, при което майката на Рилски, която е вдовица, и тогавашният Никола остават без дом.

Има предположения къде точно е родният дом на Рилски, но заради опожаряването на селото няма останки.

Именно палежите и битките по време на Баненската буна оставят без „живи“ източници селото.

Хронологически фактите сочат:

  • Първият запазен документ е от съвременника на Неофит Рилски – Виктор Григорович, автор на „Очерк путешествия по Европейской Турции“ (Ученые записки Казанского университета, кн. III, 1848), второ издание в Москва 1877).

През 1877 г. Григорович  се е срещал лично с Рилски, запознат е с „взаимната метода“ – или „взаимоучителния метод“ на образование, който въвежда Рилски като светски модел на обучение. Григорович пише, че Неофит е „…родом из село Бани, что въ разложскому округе…“.

След като е издал този пътепис и ако е имал грешка, то Рилски е могъл да протестира, заяви Герчев като коментар.

  • Следващият от поредицата от 30 документа е този на Константин Иречек.

Дисертацията на Иречек, озаглавена „История на българите“ („Dějiny národa Bulharského“), е написана с подкрепата на много българи, между които и Марин Дринов. Тя е публикувана на чешки и немски през 1876 г. и на руски през 1878 г., като претърпява няколко български издания (1886, 1888, 1929).[2][3][4][5] Този труд е първата цялостна българска научна история. Тя обхваща периода от древността до 1875 г., но Иречек продължава да работи по темата до смъртта си. В отделен том „История на българите“ (1939 г., посмъртно) са издадени неговите многобройни бележки, допълнения и нови материали.

В труда си Иречек пише също, че Рилски е от Баня.

  • „Българска енциклопедия“ е първата българска енциклопедия с общоенциклопедична тематика. Съставена е през 1936 г. от двамата братя лексикографи Никола Данчов и Иван Данчов. Известна е още като „Българска Енциклопедия. А – Ѫ“ и „Енциклопедия на Братя Данчови“.

В Енциклопедията авторите описват живота на Неофит Рилски, подчертавайки, че Рилски е роден в „село Баня, област Разлога“.

В източниците след 1945 г.:

  • В писмо от 1980 г. Инициативен комитет от село Баня адресира БАН, ЦК на БКП и други културни и административни институции в социалистическа България, с което писмо Комитетът излага 21 точки, в които се дават категорични сведения за родното място на Неофит Рилски.

И до днес отговор на писмото не е получен.

  • Атанас Ячков е автор на книга, в която има цитирани източници от 1930 г., в които се потвърждава родното място на Рилски.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Прозорлив21:16 - 25.08.2020
Кметовете на Разлог и Банско си правят пиар акция, а народът се плюе и разделя.
Загрижен19:40 - 25.08.2020
Хубаво е, че г-н Герчев се позовава на краеведа Атанас Ячков и неговите книги за Баня, но дали е наясно къде в Читалището в Баня е за хвърлен бюста му и дали ще бъде монтиран някога на подобаващото място в селото.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK