Isofix технология на няколко десетилетия

Isofix е система за закрепване на детското столче в автомобила

Isofix е система за закрепване на детското столче в автомобила. Всъщност това е международно признат стандарт, на който отговарят повечето от съвременните специализирани артикули от този тип. Столчетата разполагат с набор от определени точки за закрепване, с които се гарантира сигурността и безопасността на детето, когато се вози на своята индивидуална седалка във возилото.

Повечето от автомобилите, произведени след 2006 година, притежават необходимите закопчалки, за да се фиксира правилно столчето на задното автомобилно купе. Това означава, че фабрично са закрепени халки между задната седалка и облегалката, на които да може да се захване седалка на малкото съкровище.

Най-голямото предимство на Изофикс системата е, че спомага по-лесно и бързо да се монтира столчето. Освен това и да няма риск то да се размести по време на движение. Бебешките стоки, които отговарят на този стандарт имат необходимото обозначение, което е изписано с абревиатурата.

Що се отнася за автомобила и дали той разполага със системата, това може да се провери в документите на колата. Освен това няма как да не се ориентирате като е достатъчно да проверите дали има нужните приспособления отзад в купето. А те са П-образни скоби, които в повечето случаи са две на брой.

Повечето съвременни автомобили разполагат с т.нар. опорен крак и опорна котва. Това представлява застопоряване на столчето за пода на возилото, а във втория случай е система за закрепване на гърба на седалката към купето. Точно тези опорни точки гарантират максималната сигурност, която осигурява системата.

Самото название Isofix е съкращение от името на организацията за стандартизация, а последните три букви буквално обозначават самия начин на закрепване.

Международно проучване доказва значимостта на системата с поредица от тестове, които са направени с различни автомобили и видове столчета. Резултатите от тях сочат, че над 96% от столчетата с Isofix са закрепени правилно в автомобила. При столчетата, които не разполагат със системата, този процент е значително по-нисък и не надвишава 30 на сто.

Изводът е, че съвременните подобрения, свързани със детските седаслки за кола, са свързани с минимизиране на грешките при тяхното монтиране.

Не бива да се пропуска фактът, че децата могат да бъдат доста подвижни в столчето. Допълнителната безопасност, колкото и добре да е поставена седалката дават предпазните колани. Те могат да имат 3 или 5 точки за фиксиране, с което да се предотврати евентуално падане или излизане на детето от столчето.

Това е особено опасно по време на пътуване. Още повече, че родителят-шофьор може да е сам в колата с мъника. Всички тези системи за сигурност ще подсигурят спокойното и безпроблемно пътешествие на кратки и по-дълги разстояния с малкото слънце.

Предимства на Isofix технологията

  • Бърз, лесен монтаж без опасност от фатални грешки
  • Гарантирана сигурност и максимално удобство на детето
  • Безпроблемно и по-спокойно пътуване

Важно е да се отбележи, че общоприетите стандарти изискват детето заедно със столчето да не надвишават повече от 33 килограма. При по-малките бебета пък се изисква монтажът да е обратно на посоката на движение, което отново е с цел по-висока сигурност и безопасност. При децата, които са по-големи се залага на индивидуални седалки тип бустери.

След 4-годишна възраст децата може да се возят в тех. Особеното тук е, че се разчита на предпазните колани на автомобила. Бустерите могат да имат облегалки, но може и да са без такива. В България е задължително използването на столче в колата до достигане на 150 см височина на детето или до навършване на 12-годишна възраст.

На страницата на Kidso.bg ще намерите висококачествени детски столчета за автомобил. Стоките са на разумни цени и с гарантирано качество. Всички артикули отговарят на международните стандарти и всички останали изисквания към стоките, които са предназначени за най-малките потребители. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK