Хиляди се събраха на земляческа среща в Железница

Снимки: Община Симитли

В края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото се връщат в родното си място

Хиляди потомци от симитлийското село Железница се събраха вчера на родова среща. Традицията повелява в края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото да се върнат на мястото си, да споделят ден-два със спомени и разкази за преживяното.

Тази събота и неделя село Железница стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Някога е било многолюдно, над 1 000 души са живели в Горна Железница, днес познато като вилна зона с петдесетина къщи.

Местните се разпръсват през 1956-1957 година, когато започва одържавяването на земите и създаването на ТКЗС-тата. Стотици семейства се насочват към Северна България да търсят поминък.

Изселници от Железница навсякъде има и от времето на насилствено налагане на чужда вяра… тогава селото е опожарено и местните бягат към София. Тогава е създадена софийската Железница.

В парка, под дебела сянка край черквата в Железница, отново се събраха потомците на родовете от Железница. Дойдоха от Варна, Шумен, Мадара. За веселбата на хората се грижеше оркестър, а гост-изпълнители бяха: МФГ „Изворите“, Павлина Теова и други.

Потомците на родове от Железница поздравиха кмета на общината Апостол Апостолов, председателя на Общински съвет Владимир Христов, кмета на с. Железница – Гергана Гиздова, както и кмета на софийското Железница - Дойчин Сремкин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK