Ученици и учители от Трето ОУ в Гоце Делчев отбелязаха Благовещение и Деня на търпението

Снимки: Трето ОУ-Гоце Делчев

Чрез пресъздадените обичаи и ритуали бе отправено посланието: „Нека бъдем по-добри!”

На 25 март ученици и учители в Трето основно училище „Братя Миладинови”, гр. Гоце Делчев, отбелязаха Деня на търпението и светлия християнски празник – Благовещение, наричан още Благовец.

Според народното поверие, на този ден долитат прелетните птици, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и е дошла пролетта. Празникът е част от Великденския празничен цикъл и се свързва с различни вярвания и обичаи.

Вчера ученици и учители се насладиха на пресъздадените ритуали, характерни за Благовещение, съхранени в годините и предавани от поколение на поколение.

Рано сутринта фоайето на първия етаж в училището бе превърнато в приказна пролетна поляна с красиви цветя, зелена трева, река, пойни птички и работливи пчелички.

По атрактивен начин бе демонстрирано и отварянето на пчелен кошер, тъй като според поверието, на този ден пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите – „да вдъхнат от благото на Благовец, за да им е благ медът”.

Ученици и учители бяха посрещнати с питка и мед.

В Деня на търпението и благата вест, чрез пресъздадените обичаи и ритуали, бе отправено посланието: „Нека бъдем по-добри!”

В този празничен ден всеки получи ценен житейски урок – да отпрати злото, за да пребъде доброто!

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//