МВР със засилени мерки за безпроблемното протичане на абитуриентските балове

Снимка: МВР

Целта е сигурност за зрелостниците и добър обществен ред в зоните и местата, където се очакват празнуващите

С оглед осигуряването на добър обществен ред и безопасност за абитуриентите, експерти от звената „Охранителна полиция“ в ГДНП проведоха поредица от срещи с училищните ръководства, в рамките на които бяха набелязани съответни мерки и изяснени маршрутите, през които ще преминат зрелостниците, съобщиха от МВР.

Извършени са необходимите огледи в районите около училищата, установени са всички места, на които ще се състоят баловете, съобщи инспектор Милорад Йорданов от  отдела. Осигурен е обмен на информация с ИА „Автомобилна администрация“ във връзка със заявени  организирани пътувания на младежите.

В тази посока са организирани и аналогични срещи с кметове на населени места, които ще посрещат празнуващи, както и с представители на частни охранителни фирми, ангажирани в охраната на увеселителни заведения и хотели.

Засилено полицейско присъствие ще има по време на самите събития - ще се осъществява контрол за паркирането на автомобилите, ще се следи за опити за наркоразпространение около училищата и заведенията, ще се извършват проверки на лица от криминалния контингент, подчерта Йорданов.

Той припомни, че ползването на пиротехника е стриктно регулирано, изрично е забранено да се ползват такива изделия в леки автомобили, помещения на закрито около и в храмове и училища. Инспектор Йорданов  пожела на празнуващите да имат приятни и незабравими моменти, но и да не забравят за нужната доза отговорност.

Зам.-началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Мария Ботева посочи, че са предвидени повече екипи, които да подпомагат безопасното преминаване на автомобилите с празнуващи, но и да  гарантират сигурността на останалите граждани. Тя обърна специално внимание на зрелостниците, че законът е категоричен и изисква по време на движение да се използват обезопасителните системи на съответните превозни средства - за неизползването им в закона е предвидена глоба от 50 лева както за пътника, така и за водача.

Комисар Ботева припомни, че статистиката от май м.г.сочи регистрирани общо 591 тежки пътнотранспортни произшествия, а петима от загиналите в този период са млади хора (18-20 години).

За радост няма случай на загинал при тежка катастрофа зрелостник, но при 3 пътнотранспортни произшествия с празнуващи са ранени 3-ма. Радвайте се на поредица от приятни мигове, но не забравяйте, че вече сте пълнолетни и носите пълна отговорност за постъпките си, призова зрелостниците комисар Мария Ботева. Тя цитира и обобщени данни, от които става ясно, че през миналата година са взети мерки спрямо1 625 абитуриенти, с 1 049 повече от предходната 2022 година.

Препоръки към всички, които ще вземат участие в празненствата, може да видите тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//