Шофьорът на автобуса с мигранти, прегазил двама полицаи, не искал да се вреже в патрулката

Снимка: Infomreja.bg

Според адвоката на подсъдимия Омар Аднан опитал да избегне удара

Старт на делото за смъртта на двамата полицаи, които бяха прегазени от автобус с мигранти на кръстовище в Бургас. Фаталната катастрофа е от август 2022 г. Единственият обвиняем е шофьорът сириец Омар Аднан, съобщава БНТ.

След близо двегодишно разследване на трагедията, адвокатът на подсъдимия Омар Аднан заговори, че сириецът не е искал да вреже автобуса в патрулния автомобил на двамата полицаи, дори опитал и да избегне удара. За това и ще поиска преквалифициране на обвинението.

Сложната автотехническа експертиза обаче, която забави делото установи, че превозното средство е блъснало автомобила на полиците със скорост от 78 км/ ч. Два пъти по-висока от разрешената.

И прокуратурата и адвоката на близките на загиналите смятат, че престъплението е целенасочено.

"Клиентът ми не е искал и не е допускал настъпването на смъртта на двамата полицейски служители. Вижте в интернет има запис на пътно транспортното произшествие и ще видите, че той прави спасителна маневра завиване надясно, за да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, което изключва умисъл", заяви Калин Янев, служебен защитник на обвиняемия.

"За какви смекчаващи обстоятелства можем да говорим по този процес, моля ви се! Няма по-тежко престъпление да убиеш двама невинни полицаи, които изпълняват служебния си дълг съвсем умишлено и хладнокръвно", допълни Петър Димитров, адвокат на близките на загиналите.

"За предявеното му обвинение предвиденото наказание е от 15 до 20 години или доживотен затвор", коментира Димитър Узунов, прокурор.

"За най-тежкото наказание ще настоявам. Голяма мъка, голямо нещастие ми се случи. Като при всички родители, които са пострадали от такива. Това за мен си е чисто убийство, при това умишлено", каза още Панайот Градев, баща на загиналия Атанас.

Днес беше даден ход на делото, но то ще продължи през юни, тъй като адвокатът на обвиняемия е поискал разпита на 111 свидетели и 19 вещи лица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//