Северна Корея негодува срещу засиленото военно сътрудничество между САЩ, Япония и Южна Корея

Снимка: istock

Това изисква "по-спешно изграждане на отбраната на страната" - казват от севернокорейското Външно министерство

В неделя Северна Корея разкритикува САЩ, Южна Корея и Япония, че настояват да засилят тристранното си военно сътрудничество, насочено към Севера, предупреждавайки, че този ход предизвиква спешни призиви към страната да засили военния си капацитет, информира Асошиейтед прес.

Северна Корея отдавна цитира това, което нарича враждебност от страна на Съединените щати и техните съюзници, като причина да продължи ядрена програма. Изявлението от неделя идва в момент, когато съседите на Северна Корея казват, че страната е готова за първия си ядрен опит от пет години насам като част от провокативната серия от оръжейни тестове тази година.

"Преобладаващата ситуация изисква по-спешно изграждане на отбраната на страната, за да се справи активно с бързото влошаване на средата за сигурност на Корейския полуостров и останалия свят", се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, без да се уточнява как ще увеличи военния си капацитет.

Изявлението оспори тристранната среща между лидерите на САЩ, Южна Корея и Япония в кулоарите на срещата на върха на НАТО миналата седмица, по време на която те подчертаха необходимостта от засилване на сътрудничеството си за справяне със севернокорейските ядрени заплахи.

"Главните ръководители на САЩ, Япония и Южна Корея събраха главите си за конфронтация със Северна Корея и обсъдиха опасните съвместни военни контрамерки срещу нея, включително стартирането на тристранни съвместни военни учения", се казва в изявлението.

Северна Корея гледа на водените от САЩ военни учения в региона, особено тези с конкурентна Южна Корея, като репетиция за нахлуване, въпреки че Вашингтон и Сеул многократно са заявявали, че нямат намерения да атакуват Севера.

По време на неотдавнашната тристранна среща президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е "дълбоко загрижен" за продължаващите изпитания на балистични ракети на Северна Корея и очевидните планове за провеждане на ядрен опит. Южнокорейският президент Юн Сук Йол каза, че значението на тристранното сътрудничество е нараснало в лицето на напредналата ядрена програма на Северна Корея, докато японският премиер Фумио Кишида каза, че съвместните противоракетни учения ще бъдат важни за възпиране на севернокорейските заплахи.

Изявлението на Северна Корея обвини Съединените щати в преувеличаване на слуховете за севернокорейските заплахи, "за да осигурят извинение за постигане на военно надмощие над Азиатско-тихоокеанския регион, включително Корейския полуостров".

Северна Корея заяви, че неотдавнашната среща на върха на НАТО доказва предполагаем план на САЩ за сдържане на Русия и Китай чрез постигане на "милитаризация на Европа" и формиране на подобен на НАТО съюз в Азия. В него се казва, че "безразсъдните военни ходове на САЩ и техните васални сили" могат да доведат до опасни последици като ядрена война, протичаща едновременно в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK