С изложба и поднасяне на венци и цветя отбелязват 143-тата годишнина от Освобождението на Радомир

Снимка: Община Радомир

Посетителите на експозицията ще могат да видят дървен пищов и джобен часовник на Архимандрит Зиновий Поппетров

143-тата годишнина от Освобождението на Радомир ще бъде отбелязана на 14 януари – четвъртък. Предвид епидемиологичната обстановка и приоритетната цел на местната власт за запазване здравето на хората, пищни тържества няма да има.

Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Никола Корчев, Архимандрит Зиновий Поппетров, както и пред паметната плоча на опълченците от Радомирско в общинския център.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат съвместна изложба между ОИМ -Радомир и РИМ – Перник, под мотото: “Опълченците от Радомирско”, която ще се открие в 10:00 часа на 14 януари и ще е на тяхно разположение в Общински исторически музей – Радомир до края на другата седмица. Експозицията, която ще предостави на разположение РИМ - Перник, е под надлов “Да се знае, да се помни”.

Тя съдържа лични вещи на Архимандрит Зиновий Поппетров – дървен пищов с метална цев, джобен часовник, ще бъде изложен медал, принадлежал на Иван Корчев, син на опълченеца Никола Корчев", писмо (ксерокопие) от личния архив на Иван Соколов до Панайот Хитов и др.

Освен тези вещи, изложбата съдържа и 7 информационни постера, посветени на личността и делото на Архимандрит Зиновий Поппетров, Никола Корчев, Иван Соколов и др. Паралелно с нея, ще бъдат изложени и 12 информационни постера на ОИМ – Радомир, от които посетителите ще могат да почерпят интересна информация за делото на опълченците от Радомирско.

Местната власт умолява гражданите, които желаят да поднесат цветя пред паметните знаци на героите и да посетят изложбата в ОИМ – Радомир, да носят лични предпазни средства и да спазват необходимата социална дистанция един от друг. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK