Радев: България очаква час по-скоро промяна в реториката в РСМ и най-сетне прекратяване на езика на омразата

Снимка: Президентство

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне - прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова.

Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изисквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз, коментира Радев.

Румен Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий - 24 май. По-рано днес той беше приет на аудиенция при папа Франциск. По същото време във Ватикана е и делегация на Северна Македония, водена от Гордана Силяновска-Давкова.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е изразила готовност за среща с българския държавен глава в Рим, но тя не се е осъществила, тъй като графикът му е твърде натоварен. Радев определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София, съобщава БНТ.

На аудиенцията във Ватикана българският държавен глава подари на папа Франциск оригинална икона на св. св. Кирил и Методий от 19 в., дело на Софийската зографска школа.

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и българския народ и днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие. Пожела ни още интересни неща - папата наистина е запознат с нашите проблеми и - буквално - пожела повече деца да имаме, на фона на всеобщо застаряващото население на Европа. Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но то да е обвързано и с възпитание, за да може те да растат с уважение и познание на нашата история език и култура. И той каза "Нека вашите деца бъдат по-силно вкоренени в България и нека знанията, които получават, да са насочени към бъдещето, така че народът да преуспява". Също призова за повече внимание към възрастните хора", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев и папа Франциск са обсъдили и войните в Украйна и в Газа. Държавният глава призова за намиране на решение за мир по дипломатически път.

"Най-голямото предизвикателство пред човечеството е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и Газа. Това изисква осъзнаване, много разум и усилията на международната общност да се търсят решения за мир въз основа на международното право. Време е за разум и да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза Радев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//