Протести и контрапротести пред Светия синод

Снимка: БГНЕС

Причината е синодална наредба, приета на 24 февруари

Миряни и сещеници излезнаха на протести и контрапротести пред Светия синод в София заради синодалната наредба, приета на 24 февруари. Днес ще се проведе заседание, на което ще се реши дали наредбата да се отмени, пише news.bg.

Припомняме, че на 18 февруари се проведе заседание, на което бяха излъчени двама кандидати - епископ Михаил и епископ Йеротей, от които да се избере митрополит на Сливенската митрополия, след като митрополит Йоаникий почина.

На 24 февруари се проведе ново заседание, на което Светият синод касира изборите поради множество жалби и прие наредбата, която изключва епархийското събрание от избора за митрополит.

Веднага последва недоволство от духовници и миряни. Имаше и протест пред Сливенската митрополия.

Против решението се обявиха варненският митрополит Йоан, който е временно назначен за ръководител на Сливенската митрополия, митрополит Николай, Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф, митрополит Натанаил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

Пред Светия синод днес има два протеста - от едната страна на червената линия са против наредбата на Светия синод, а от другата -  в защита на решението. Прави впечатление, че сред противниците има повече миряни, докато протестът в защита е съставен преди всичко от свещеници.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK