Осветиха 4-метровия барелеф на свети Георги в Елешница! (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Той е на 27 г. и се казва Петър Чорев от разложкото село Елешница.

На днешния християнски празник, в който почитаме свети Константин и света Елена, в селото на Петър бе истински празник.

Надали на друго място бихте видели малки и големи, облечени в народни носии, да пеят църковни песни заедно със свещеника, а след това да заредят публиката с местен фолклор. Всичко това се случва с една цел – освещаването на барелефа на свети Георги, който младият Петър е направил сам.

Влизайки в селото, от която и страна да се обърнеш, се вижда Победоносецът, яхнал кон, с копие в ръка. Всички вперват очи нагоре за да видят внушителния конник, който сякаш препуска по скалата!

„Идеята имах много отдавна. Още преди 5 години. Моята къща се намира точно срещу отвесната скала, на която в момента е светецът. Всеки път, когато погледна през прозореца, я виждам. Мястото трябваше да се запълни от нещо красиво“, сподели младият мъж пред ИНФОМРЕЖА преди половин година.

Сега вече идеята е напълно реализирана и цялото село с дълбока почит се радва на стореното. Дори елешничките баби от фолклорна група "Зорница" поздравиха жителите и гостите с песни за свети Георги, за Костадин и Елена.

Петър е завършил Югозападния университет през 2015 г. със специалност „Изобразително изкуство“, а в средното си образование придобил умения по дърворезба.

Свети Георги явно е притегателната сила, която задържа Петър да не замине отново за Англия, където е бил на гурбет.

Светецът е изваян на отвесна скала, която се намира под местността Четирите бора, а малко по-далеч е Света Петка. Скалата има най-добър изглед от Долната махала и се намира на 150 м. от дома на семейство Чореви.

Петър работи под жаркото слънце и 30 градуса. В процеса на работа две машини изгарят, тъй като се пълнят с прах и пясък, но това не спира работата на ентусиаста.

„Костваше усилие, желание, мерак. Изработвах го близо два месеца – започнах миналото лято на 10. юли до 28. август. Единствено баща ми ми помогна да сглобим скелето, което беше около 3 метра високо и прекарахме кабели за ток“, споделя творецът.

Преди реализирането на проекта Петър получава разрешението да започне работа от местния кмет Сашо Мицин, който днес каза:

„Пепи може да разчита изключително моята подкрепа. Ние помогнахме за разчистването на терена, така и за направата на осветлението. Още от влизането в Елешница се вижда барелефът.

Аз искам да благодаря за упоритостта, с която той работи няколко месеца за направата на този релеф,който се превърна в туристическа атракция за Елешница. Обществото има нужда от хора като него.

Нека свети Георги закриля селото!“

На днешния двоен празник на селото, служба бе направена от отец Костадин. Барелефът е и с точен изглед към църквата, което дава основание мястото да бъде не само атракция, но и светиня.

Свети Георги се равнява на конника в Мадара, каза в поздрава си към твореца кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев, още миналото лято, когато му връчи герба на общината, в знак на уважение и за принос в развитието на културното наследство. Днес лично Герчев стисна ръката на Петър с пожелание да не стихва този талант.

На освещаването присъстваха още д-р Емил Тончев-народен представител в 44-то НС, д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог, зам.-кмета инж. Венцислав Гърменов, Петър Попов-общински съветник. 

„Всеки ден гледам това,което съм направил. Сега го осветихме с лед прожектори с мощност 600 вата и вечерта цялата скала направо побелява“, сподели още Петър.

„Изобразих точно свети Георги, защото той е на кон и това ми позволява да използвам мащабите на скалата, за да мога д направя по-голяма композиция.“

Днес елешничани могат да се похвалят с още една причина, която може би ще се превърне в символ на селото. До днес Елешница бе позната с маскарадните игри, които се провеждат на Великден. Тази година Петър също се включи в тях с железен костюм от филма „Хищникът“. Направен е от метал 0.6 мм поцинковани ламаринени листове.

Костюмът, който е изработил Петър, тежи около 20 - 25 килограма, а желанието му да създава е неизмеримо!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK