Кметът на Благоевград: Общината престава да работи с инхаус дружества

Снимка: Infomreja.bg

Кметът присъства на церемония по пускане на движението по моста за Покровник и още 4 села

Общината престава да работи с порочната практика с инхаус дружества.

Това обяви на брифинг кметът на Благоевград – Методи Байкушев, във връзка с бъдещи проекти, за които ще бъдат възлагани обществени поръчки.

Благодарни сме на Правителството и НС, че въведоха честен механизъм за всички общини, който е без политически облик. Общините са категоризирани и общините с готови проекти, ще получат финансиране в рамките на лимита, предоставен за всяка категория община. Не спрямо това кой е кметът или кое е мнозинството в ОбС. Ние постигаме ефекта на децентрализацията, и то по един доста справедлив начин. В Благоевград са подадени проекти до МРРБ за 21 улици, един парк, приют за бездомни животни, нов многоетажен паркинг, за нов парк, каза Байкушев.

Очакваме с тези пари да направим неща, които не са се случвали от много дълго време. Средствата са 50 млн. лв. и са целеви – за определени проекти. За част от проектите има вече сключени договори за обществена поръчка. Общината престава да работи с порочната практика с инхаус дружества, които нямат капацитет, и започва да работи с рамкови споразумения. Ще изберем кръг от потенциални изпълнители, с които ще правим търгове. Това ще ни позволи да имаме най-добрата цена и качество след проведените процедури, поясни градоначалникът.

Така нещата ще се случват и бързо, а не както имаше оправдания при инхаус възлагането – с което се случваха скъпо и некачествено, завърши Байкушев.

Неговият коментар дойде след като МРРБ публикува списък с общини, на които са предоставени средства за ремонт или изграждане на улици и ВиК системи. В Благоевград такъв проект е улица „Промишлена“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//