Омбудсманът Мая Манолова ще открие осмомартенска фотоизложба с портрети на жени от дома за хора с увреждания в Кюстендил

Снимка: Виолета Атанасова

Фотообективи разкриват душите на почти невидими за нас жени

Вълнуващи мигове си подариха взаимно няколко кюстендилки, изкушени от фотографията, и двайсетина жени от Дома за хора с физически увреждания „Ильо Войвода”.

С нережисирани емоции те се потрудиха заедно два дни за реализирането на една предпролетна идея – фотообективите да станат посредник за създаване на нови приятелства и за отключване на сърцата на непознаващи се до този момент хора.

Мая Таскова – уредник в Художествената галерия, Мария Лепопелска от регионалната библиотека, Детелина Тихолова – учителка в ПМГ, поет и художник, Теодора Сърбинска, позната най-вече със своите уникални кукли, но пулсираща с още редица други дарби, и журналистката Виолета Атанасова откриха за себе си един нов, неподозиран свят в часовете на фотосесиите, които направиха с жените, живеещи в дома.

Към техните фотографски усилия с творчески ентусиазъм се присъедини и Мартин Петров, който също живее в този дом. Директорката на институцията Анелия Велинова подкрепи всеотдайно инициативата, а от театъра любезно предоставиха сценични костюми, необходими за някои от снимките. 

Останалите аксесоари – гримове, бижута, декоративен текстил, парфюми и прочие – фотографките донесоха от личния си фонд и вложиха много усилия и сърце всичко да влезе в работа по най-хубавия възможен начин.

Фотосесиите бяха реализирани в импровизираното студио, което те подредиха в залата за забавления. Съдействаха им не само с професионализма си,  но и с голямата си отзивчивост и човешка топлина дамите от персонала на дома, които в дните на снимките бяха на смяна. 

Творческите резултати от тази инициатива ще бъдат показани във фотоизложба на самия 8 март. Това ще е специалния подарък за жените, които живеят и работят в дома. За откриването на събитието ще дойде омбудсманът Мая Манолова.

Това е само началото - когато дойде дългоочакваната пролет, фотосесиите за следващата изложба ще продължат сред природата.

Осмомартенската изложба ще бъде осъществена със съдействието на читалище „Асклепион”. Надеждата на инициаторите за нея е това да бъде един искрен знак на внимание към жените, на които съдбата е отредила да живеят извън своите домове и семейства, но които тук са намерили уют, внимание, грижа  и обич и които не бива да остават невидими за нас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//