Нямало връзка между ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тромбозите

Снимка: Infomreja.bg, архив

Един случай е регистриран при клинично изпитване, а три - при ваксинация в САЩ

На този етап не е установена причинно-следствена връзка между образуването на кръвни съсиреци и имунизирането с ваксината на "Джонсън и Джонсън" срещу коронавируса, заяви американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), цитирана от Франс прес.

"Агенцията е в течение на съобщения в САЩ за тежки случаи на тромбоемболия, свързвани понякога с тромбоцитопения (понижено количество на тромбоцитите в кръвта), при няколко души, след като са били ваксинирани срещу КОВИД-19 в продукта на "Янсен" (европейското подразделение на компания "Джонсън и Джонсън"), посочва в комюнике регулаторът.

"За момента не сме открили причинно-следствена връзка с ваксинирането и продължаваме да проучваме и да извършваме оценка на тези случаи", допълва агенцията.

Ще информираме обществеността, веднага щом научим повече, уверява службата.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи вчера, че проучва евентуална връзка между ваксината на "Джонсън и Джонсън" и случаи на кръвни съсиреци.

"Един случай е регистриран при клинично изпитване, а три - при ваксинация в САЩ. Един от тези хора е починал", допълва европейският регулатор.

Еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" беше разрешена за спешно използване в САЩ в края на февруари - след ваксините в две дози на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

ЕАЛ също одобри ваксината на "Джонсън и Джонсън" и се очаква тя да започне да се прилага в Европейския съюз от този месец. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za