МВнР очаква рекорден брой секции зад граница за предсрочния вот

Снимка: МВнР

Така ще бъдат облекчени условията за гласуване

Целта на Министерството на външните работи е да осигури максимално добри условия за честни и прозрачни избори на всички български граждани в чужбина, които решат да упражнят правото си на глас.

Това стана ясно от брифинг на постоянния секретар и председател на Работната група „Избори“ в МВнР Иван Кондов и заместник-председателя на РГ „Избори“ Калин Анастасов, които представиха на медиите актуална информация за организацията на вота зад граница за изборите на 11 юли 2021 г.

„Нов рекорд, който тези избори ще поставят, е, че ще има много по-голям брой секции, отколкото на вота на 4 април 2021 г. С въведените промени в Изборния кодекс само автоматично отворените секции са вече 568. Нашият анализ сочи, че ще достигнем до разкриването на около 800 секции зад граница“, заяви Иван Кондов. По думите му, това ще има положителен аспект за българите в чужбина, тъй като те ще могат да гласуват по-спокойно. „Предполагаме, че опашките, които се образуваха на предишните избори, вече няма да бъдат проблем“, добави той.

Към днешна дата подадените заявления за гласуване зад граница са 37 000. „ЦИК взе решение някои от големите секции, където са гласували над 700-800 човека, да бъдат разделени на две или на три. Така че ние искрено вярваме, че ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува“, изтъкна Кондов.

Към момента в държавите с големи български общности прогнозният брой на МВнР за секциите е следният:

Великобритания - около 130 секции, от които 48 в Лондон (при общо 35 на вота на 4 април 2021 г.),

Германия  - над 105 (69 на 4 април),

Гърция –  29 (20 на 4 април),

Испания – 65 (53 на 4 април),

Турция – 105-110 (35 на 4 април),

САЩ -  53 (35 на 4 април).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK