Кьовеши очаква новите ни предложения за европрокурори

Източник: архив ЕПА

Тя увери, че не е в конфликт и напрежение с българската прокуратура

Знам, че очакванията към европейската прокуратура са големи, ние сме силен екип с добри професионалисти, които са много ерудити и коректни. Мотивацията ни е голяма и нямам никакви съмнения, че ще вършим добра работа. Toва заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши за БНТ.

Кьовеши уточни, че вече има случаи на сезиране на европейската прокуратура от Германия и Италия, като предстои да провери дали има случаи от България. Всеки гражданин може да изпрати онлайн сигнал до европейската прокуратура, след това случаите се регистрират и разпределят към европейките делегирани прокурори, те ще трябва да докладват дали сигналите попадат в юрисдикцията на европейската прокуратура. Законовата база ни дава компетенциите да разследване финансовите престъпления, посочи тя.

Във връзка с отхвърлените 6 от 10-те български предложения за делегирани прокурори, Кьовеши заяви, че въз основа на вътрешните правила има собствени процедури и за опита на кандидатите за това дали отговарят на другите критерии. Ние направихме тази вътрешна проверка и някои кандидати са върнати, защото нямали опит като прокурори. Имало кандидати за делегирани прокурори, които нямат опит като прокурори в разследването на финансови престъпления. Сега Лаура Кьовеши очаква нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 щата за България.

При определяне броя на европейските делегирани прокурори европейската прокуратура имала разговор с всяка държава-членка. Броят на прокурорите е свързан с броя на случаите, които да разследват страни и зависи от специфичните особености на правосъдната система на всяка една страна, обясни Кьовеши.

Тя очаква повече случаи от България. "България не е страната с най-висок брой делегирани прокурори", категорична бе Лаура Кьовеши.

Тя увери, че не е в конфликт и напрежение с българската прокуратура, диалогът продължава. Лаура Кьовеши би искала да се срещне с националните власти на България, като посети страната. В отговор на въпрос кога ще посети България, тя отговори лаконично: "Скоро." /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK