Илко Стоянов: България достига до 7 континента благодарение на своята писменост, култура и образование

Снимки: община Благоевград

Той честити на благоевградчани 24 май

С изключително мащабен и емоционален концерт започнаха честванията за 24 май в Благоевград. В програмата, която се състоя пл. „Георги Измирлиев“ и подплощадното пространство в областния център, участие взеха стотици изявени местни творци и благоевградски надежди, които се изявиха на 5 сцени.

 Пред жители и гости на града, събрали се около емблематичните фонтани, кметът на Благоевград Илко Стоянов подчерта значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий, техните ученици и продължители на мисията.

„Днес е най-хубавият празник, най-хубавият български празник. Денят, в който България е достигнала до 7 континента, благодарение на образованието, културата и своята писменост. Благодаря на всички, които днес сте тук, за да отбележим този светъл момент. Честит 24 май! Честит празник, Благоевград“, каза в част от приветственото си слово кметът Стоянов.

Кулминация на празничната програма бе изпълнението на химна на Благоевград - „Песен за Благоевград“, чийто автор е българският певец, композитор и музикант Димитър Янев. Песента бе изпълнена от Александрина Механджийска и проф. Кирил Костов с участието на  всички включили се в културната програма.

Тя започна с тържествено шествие на ученици от благоевградски училища, които образуваха четири лъча с различни начални точки, като всички се обединиха на пл. „Георги Измирлиев“.

Своите изпълнения пред благоевградската публика по повод 24 май представиха Ансамбъл „Пирин“, Биг Бенд Благоевград, Камерна опера Благоевград, ФТА “Пиринче“, ДЮФА „Пиринска китка“,  Градски детски хор към Народно читалище "Н. Вапцаров", Клуб по спортни танци "Импулс", Клуб по художествена гимнастика “Пирин”, Гимнастически клуб “Любчо Солачки”, Клуб по спортна гимнастика “Пирин Благоевград 2011”, танцови състави и клубове "Астра", "Блясък", "Дежа вю", "Силвана денс", балетните школи "Релеве" и "Кроазе". С музикални изпълнения се представиха София Стоила и Дарина Бреньовска, Александрина Механджийска, Христина Кацарска, Венера Мелеки. Деца от детски градини и ученици от различни училища рецитираха знакови  стихотворения.

По време на тържествената програма кметът на Благоевград Илко Стоянов, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“, Симона Митова, директор на дирекция „Образование и Детски парламент издигнаха 5-метров цветен венец.

На събитието присъстваха Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, председателят на ОбС и общински съветници, културни и образователни дейци, общественици и граждани.

На финала на празничния концерт стотици балони изпълниха небето над областния център.

Преди началото на културната програма кметът на Благоевград Илко Стоянов присъства и на тържествата на Национална хуманитарна гимназия, като положи цветя на паметниците на светите братя Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев.

По повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, писменост и култура, на славянската книжовност и празник на Благоевград кметът Илко Стоянов награди местни художници в рамките на традиционната експозиция по повод 24 май.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK