И през новата учебна година училището в Баничан ще бъде средищно, а това в Буково - защитено

Снимка: Infomreja.bg

Решението е на Общинския съвет в Гоце Делчев

На вчерашното си редовно заседание Общинският съвет в Гоце Делчев реши ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Баничан да бъде включено в актуализирания списък на средищните училища в страната за предстоящата 2022/2023 учебна година. Училището отговаря на всички изисквания за това – целодневна организация на учебния ден, столово хранене на учениците, осигурен транспорт на децата от село Господинци.

Съветниците дадоха съгласието си превозването на учениците да е за сметка на общинския бюджет.

Взето беше решение и за ОУ „Иван Вазов“ в село Буково. Становището е то да има статут на защитено училище. В него се учат само деца от селото. През учебната 2021/2022 година те са били 79. Тенденцията е броят им да нараства.

Най-близкото до Буково селище, където евентуално биха могли да учат децата от Буково, е село Места, но пътят до него е със стръмен участък, недостатъчно обезопасен и при зимни условия труднопроходим.

По същите причини общинските съветници приеха предложението и детската градина в Буково да бъде защитена. Общият брой на децата в нея сега е 41, от които в предучилищна възраст – 28.

Издръжката на ДГ „Звездичка“ в село Буково ще бъде дофинансирана от общината.

На заседанието беше поставен и въпросът за поемане на краткосрочен общински дълг.

От 2017 година община Гоце Делчев изпълнява проект в областта на здравните услуги в труднодостъпни населени места. Той е финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България 2014 – 2020.

По проекта беше направен ремонт на здравните служби в селата Лъжница и Брезница и доставено оборудване за телемедицина, което дава възможност за оказване на квалифицирана медицинска помощ на всяко място и по всяко време.

Впоследствие Управляващият орган взе решение за отпускане на община Гоце Делчев на 565 539 лева  допълнителни средства за закупуване на оборудване и обзавеждане на Ковид отделение в болницата. За тази цел Управителният орган изисква решение на Общинския съвет, с което се гарантира, че проектът ще бъде изпълнен до 2023 година.

Община Гоце Делчев е подала искане за авансово плащане на 12,5 % от допълнително одобрената сума. Останалата част тя ще осигури чрез краткосрочен заем от фонд ФЛАГ на стойност 506 040 лева, които ще погаси за 12 месеца.

След като проектът бъде завършен и се направи проверка, средствата ще бъдат възстановени на общината.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK