Благотворителна вечеря за жителите на Рибново даде общинският кмет Минка Капитанова

снимки: infomreja.bg
Благотворителна вечеря-ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан дари преди дни за жителите на гърменското село Рибново кметът на общината Минка Капитанова, съобщиха от джамийското настоятелство.
 
След традиционните молитви в джамията, бяха сервирани на вярващите деца и възрастни вечеря, сладкиши, плодове и безалкохолни напитки. Младежи, начело със дипломиралия се наскоро математик Рамзи Хатип, се включиха в обслужването и сервирането на  вярващите.
 
Чрез тази вечеря кметът Минка Капитанова и хората от село Рибново почетоха делото на пророка Мохамед и изразиха своето уважение към всички, спазващи каноните на този обред и цялата мюсюлманска общност в страната. Благотворителната вечеря „Ифтар” е израз на подкрепата и уважение към основните човешки добродетели - любовта, съзиданието, братството и мира по света, обясниха имамите.
 
В Рибново Рамазан празнуват почти всички - от децата до най-възрастните. Един месец преди големия мюсюлмански празник постещите от изгрев до залез слънце не слагат нищо в устата си - нито вода, нито хляб, а тези, които пушат, за месец се разделят с порока.
 
Храната е разрешена след залеза на слънцето до изгрева на следващия ден. По време на поста строго е забранен и алкохолът. Според Корана с едномесечния пост се постига прочистване на тялото и духа, както и се опрощават греховете на тези, които почитат Рамазан.
 
Районното мюфтийство в Гоце Делчев също всяка година събира на такава вечеря мюсюлмани и християни. В правото на всеки по-заможен човек или семейство е по време на Рамазан да даде своя ифтар, обясниха млади хора от Рибново.
 
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ribanec16:16 - 30.07.2014
Qvno mnogo dobre poznavash religiqta islam, za prav pau 4uvam che islama razreshaval diskotekite
до ribanec13:14 - 27.07.2014
И кой си ти и с какво право съдиш . Погледни себе си и тогава но да съди е дадено единствено правото на нашия Бог и Аллах така че не съди ближния а съди първо себе си и се покай в тези свещени дни и поискай прошка .Младите хора имат право и на дискотеки да ходят и да се веселят забраняват го само радикалистите ислямисти ,алкайдите което отново доказва какви хора има на на кои фалшиви богове се кланят
volo13:34 - 26.07.2014
abe ubavo 4e go ima neta i facebook tq nqkoi xora malko da se istaknat
ribanec12:10 - 26.07.2014
Obrashtam se kam ramzi tozi vapros si go zadai parvo na teb. Ti po cqla godina v blagoevgrad varshish nai golemite gluposti po diskotekite i kra4mite, a sega si vzel tuk da komentirash i talkuvash islqmski termini i da se pravish na takav kakavto ne si.

FACEBOOK

//