Втори дубъл: Кметът на Благоевград с тежка критика към "полицаите от Сен Тропе"

Снимка: Infomreja.bg

Илко Стоянов пуска редица сигнали за проверки на ОДМВР

Втори дубъл на междуинституционалния двубой между Община Благоевград и Областната дирекция на МВР в града.

Кметът Илко Стоянов заяви, че ще подаде необходимите сигнали до компетентните органи, които да разследват „полицейщината“, ширеща се в Дирекцията и нейния ръководител.

На пресконференция кметът обяви, че препотвърждава позицията си по повод проверката, извършена от служители на МВР върху служители на общинския инспекторат.

„В Дирекцията забравят, че съм адвокат и хващам нередностите. Против съм, когато акциите не са със законова цел“, коментира Стоянов.

Миналата седмица от ОДМВР уточниха, че не става дума за „специализирана полицейска операция“ или жаргонно наричана „акция“, а за проверка след подаден сигнал.

Кметът е изискал докладна с обяснения от служителите, които бяха задържани при проверката – четирима души, в която да обяснят каква дейност са извършили и последвалите събития.

Стоянов засегна отново името на собственика на сайта www.pirinsko.com, Иван Хамбарджийски, за когото заяви, че ще иска справка от МВР каква е ролята на Хамбарджийски повреме на проверката на общинските служители при ТД „Митници“ край Благоевград.

Според Стоянов Хамбарджийски е нарушил две точки от закона – за преследване, следене и за изнасяне на данни по досъдебно производство.

Кметът заяви, че според Наказателния кодекс „следенето“ извършено от едно лице върху друго/ други лица е наказуемо по чл. 144а: „Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота или здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация.“

А чрез медийни изяви Хамбарджийски е разкрил информация от воденото досъдебно производство срещу общинските служители по описа на Първо РУ – Благоевград, което е престъпление по чл. 360 от НК: Който разгласи сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон, заповед или друго административно разпореждане, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация.

Кметът заяви и сериозни намерения да покани ст. ком. Кандев при следващия транспорт на животни, извършван със общински автомобил от приюта за бездомни към ветеринарния лекар в Дупница, с който Община Благоевград работи, за да обгрижва животите.

На журналистически въпрос защо Общината не е сключила договор с местен лекар, кметът отговори, че никой не е проявил такова желание.

Стоянов коментира, че връзките между Хамбарджийски, директора на ОД и заместника му – Стоян Маламов, са доказуеми, чрез изтекли чатове и снимки.

„Полицаите от Сен Тропе съдействат на Хамбарджийски. Досъдебните производства се управляват по телефона и чрез Фейсбук. Имаме фрапиращо бездействие от страна на ОДМВР по сигнали, които Общината е изпращала – като този за лице, което пуска безпризорно в града кучета, но пък ОД работи по сигнал на Хамбарджийски“.

От ОДМВР в Благоевград заявиха след искана справка от ИНФОМРЕЖА, че по сигнал, подаден от Община Благоевград, във връзка с лицето Бойко Гренцке за транспорт на бездомни животни, че по случая е работено от страна на МВР и е предаден на прокуратурата.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА към кмета дали е упражнявано полицейско насилие (както се твърди в позиция на кмета) върху задържаните в срок до 24 часа служители, Стоянов заяви:

Упражняван е тормоз върху задържаната жена, защото не ѝ е позволено да говори по телефона с децата си.

По темата медията ни се посъветва с адвокат, който заяви, че след като лице е задържано по Закона за МВР, то е с ограничени права. Има предприети тактически действия от страна на служителите – тоест обаждане може да бъде направено само от страна на задържания към неговата защита.

Пресконференцията на кмета продължи и със засягане на още една тема по казуса с бездомните животни и проверката от миналата седмица. А именно – Фейсбук изявленията, направени от бившите градоначалници – Атанас Камбитов и Румен Томов.

Стоянов коментира, че нито един от двамата кметове не е предприел действия по издадена заповед от 2014 г. за отстраняването на ограда, барбекю и жилищна сграда, стопанисвани от Иван Хамбарджийски. Според Стоянов – причината е покровителство над Хамбарджийски. През 2022 година в Община Благоевград отново са постъпили сигнали срещу постройките на Хамбарджийски и Стоянов е издал три заповеди за събарянето им, които преди това са прекратени заради изтекла давност.

„В града освен кучета има и Кучки. При „тях“ лицето Хамбарджийски е засичано да пие кафе“, каза Стоянов, визирайки Ивайло Благов с прякор Кучката, който се смята за приближен до Камбитов.

Аз договорки с никого не правя, особено с такива лица. Тази мрежа от зависимости в този град трябва да се разплете, каза Стоянов. Той сподели, че Хамбарджийски е подпомаган и от бившия кмет Румен Томов, тъй като адвокат, бивш служител в кабинета „Томов“, е защитавал Хамбардийски в съда по казуса с постройките.

Относно виновността на общинските служители, кметът заяви, че ако се докаже такава, то те ще си понесат последиците, но самият Стоянов „няма да остави безнаказана полицейщината“.

В момента – тъй като е първи работен ден на Стоянов след отпуск, той заяви, че подготвя няколко сигнала: за нерегламентирано участие на лице повреме на полицейска проверка, излъчване на живо във фейсбук и изнасяне на информация по производство. Също така ще сигнализира за проверка за връзки между директора на ОДМВР и Хамбарджийски и ще пусне сигнал до ОДМВР за изоставените миналата седмица две кучета в градския парк от възрастен човек.

В завършек на пресконференцията кметът се пошегува, че вече двете кучета, транспортирани от общинските служители, са кръстени на "героите от акцията". Днес лично кметът посетил животните в приюта.

Справка, предоставена от Общината, сочи, че за две години са подадени 460 сигнала на „горещия телефон“ за нахапани или нападнати жители от бездомни кучета и още 140 сигнала, регистрирани в деловодството.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK