Ученици от ПМГ "Яне Сандански" в Гоце Делчев с отличия на олимпиада по химия

снимки: ПМГ "Яне Сандански"

Деветокласникът от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев Кръстьо Драгинов донесе златен медал за област Благоевград и заедно със съученичките си Нериман Топчиева и Екатерина Терзиева представиха повече от достойно Югозапада на 47-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда.

Неврокопчани оставиха зад себе си доайените в учебната дицсиплина от Националната природо-математическа гимназия, Софийската математическа гимназия, Професионалните математичеси гимназии във Варна, Велико Търново и Сливен.

Надпреварата се проведе в Ямбол, където се събраха най-добрите 120 деца, излъчени на областните кръгове в съответните области в 4 възрастови групи- VII, VIII, IX клас и обща 10-12 клас.

Последователите на Менделеев мериха сили в два дни ,като в първия се проведе теоретичният изпит, който проверяваше в рамките на 5 задачи теоретичните знания на момчетата и момичетата в областта на обща и неорганична химия, както и тези по органична химия.

 Във втория ден всички участници трябваше да докажат себе си в експерименталния кръг, по време на който те трябваше да открият съдържанието на различни неизвестни йони в дадени разтвори.

Работата на младежите бе внимателно следена от едни от най-големите светила в областта на родната химия в лицето на председателя на изпитната комисия доц. Христо Чанев от факултет „Химия и фармация“ в СУ "Св. Климент Охридски", а така също преподавателите в същия факултет на най-старото родно висше учебно заведение проф. Донка Ташева, проф. Адрияна Тафрова и проф. Стефан Манев, по чието решение Кръстьо Драгинов остана без конкуренция сред деветокласниците и бе определен от авторитетното жури за първенец.

Много голяма гордост за ПМГ „Яне Сандански“ предизвикаха двете момичета с ръководител Любка Маламова, представящи училището на 47-та Национална олимпиада.

След двата състезателни дни Екатерина Терзиева завърши с общ актив от 91 точки при максимален общ брой 100 точки, а две години по-голямата от нея Нериман Топчиева се представи много добре при най-големите - X-XII клас, където се подбират и състезателите, които да представят България на международно ниво.

Специално поздравление към учениците от ПМГ „Яне Сандански“ и към школата по химия в авторитетното училище отправи главен експерт по химия в МОН Емилия Григорова, която поздрави участниците и техните преподаватели за качествената им работа и изрази увереност, че тепърва представителите на едно от най-старите училища в Югозападна България ще завоюват нови успехи.

 

снимки: ПМГ "Яне Сандански"
снимки: ПМГ "Яне Сандански"
Сръстьо Драгинов стана златното момче на ПМГ "Яне Сандански"
Мариана Карамитева и майката на победителя споделиха голямата радост от отличното му представяне

КОМЕНТАРИ

1111115:55 - 24.03.2015
Поздравления за всички ученици и особено за Нери Топчиева от Дебренската школа
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK