Съдът в Турция даде зелена светлина за превръщането на "Света София" в джамия

Снимка: архив ЕПА

Понастоящем не се съобщава датата на началото на поклоненията на мюсюлмани

Държавният съвет (висшия административен съд) на Турция отмени постановлението на турското правителство от 1934 г. за предоставяне статут на музей на катедралата "Света София" в Истанбул. Това съобщи телевизия CNN Turk.

По този начин турските власти получиха законова възможност да променят статута на "Света София" от музей в джамия.

Понастоящем не се съобщава датата на началото на поклоненията на мюсюлмани в "Света София".

По-рано беше съобщено, че на 2 юли Държавният съвет на Турция е провел заседание, за да обсъди възможната промяна на статута на "Света София". Обсъждането сред съдийския състав, според CNN Turk, е продължило само 17 минути.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде инструкции да се проучи въпроса за промяната на статута на катедралата на заседание на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието, на която той е председател.

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK