В Истанбул отбелязаха националния празник на България 3 март

Снимка: БТА

Тържеството се състоя в българския метох, една от знаковите сгради на Българското Възраждане от 1850 година

Днес отдаваме почит на всички, загинали за свободата на нашето Отечество България. На този ден преди 146 години България получи своята независимост като държава и зае полагащото й се място на картата на Европа и на света, заяви днес генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев пред гостите на тържеството, с което българите в Истанбул отпразнуваха националния празник на България 3 март.

На този ден ние се прекланяме и пред заветите, които ни завещаха героите - да пазим, съхраняваме и умножаваме нашето българско културно-историческо наследство. Ние, съвременните българи, за пореден път прекланяме главите си пред свободата на милото ни отечество и си даваме сметка за отговорностите, които имаме пред него, каза още Васил Вълчев.

Тържеството се организира  от Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул с председател Димитри Йотеф. 

То се състоя в българския метох, една от знаковите сгради на Българското Възраждане от 1850 година. Присъстваха и представители от общността на т.н. цариградски българи, а също и от българи, които живеят и работят в Истанбул, представители на дипломатическата мисия на България в Истанбул, служители към Секретариата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, аташетата по туризма и търговията.  Гост на празника бе директорът на Дирекцията за международни отношения към голямата община на Истанбул Барбарос Бююксагнак. Група граждани от Свищов, дошли специално, за да отбележат 3 март в Истанбул също бяха сред гостите.

Изпълнени бяха химните на Република България и на Турция.

Димитри Йотеф поднесе приветствие от името на общността на цариградските българи.

Нека в този ден да сведем глави и се преклоним пред саможертвата на героите, отдали живота си за нашата свобода. Честит празник, каза той.

Поднесени бяха цветя от името на Фондацията на българските църкви, както и от името на българското генерално консулство.

Камерен оркестър от музикантки от истанбулския университет Нишанташъ изпълни популярни български мелодии.

Сутринта в уникалната българска църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул архимандрит Харалампи Ничев отслужи тържествена литургия, продължила два часа. 

Присъстващите бяха изпълнили до краен предел църквата. Църковният хор на истанбулските българи под диригентсвтото на Киряко Лиязе изпълни ”За многая лета!”

“Днешното богослужение бе по случай националния празник на Република България, празника на моята страна, на моя народ. В личен план аз се помолих за благоденствието на нашата българска общност и за всички онези, които са отдали живота си за освобождението на нашето Отечество. Затова по време на богослужението изпяхме дружно "Вечная памет" на онези, които са дали живота си за свободата”, каза българският свещеник пред БТА.

“Тук сме група от Свищов. Дойдохме в Истанбул специално за националния празник 3 март. Много е вълнуващо, впечатлени сме, ще отнесем тези позитивни чувства в родината”, заяви Борислав Борисов, който заедно със съпругата си бяха дошли с група свои съграждани в Истанбул специално за днешния празник.

През целия ден не секна потокът от туристи от различни народности в църквата "Свети Стефан". Над хиляда души са били посетителите в днешния ден, съобщи отговорникът на храма.

Двама полицаи от Истанбулската дирекция по сигурността охраняваха храма по време на службата. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK