Студенти и баби слушаха оперна и поп музика в двора на Майстора в Шишковци

Снимки: Кристина Пенкова

Голяма изненада за домакините от с. Шишковци и студентите от пленера „В духа на Майстора“ беше идеята тази година традиционните Струмски вечери на изкуствата да бъдат по-различни от досегашните.

Организаторите от читалище „Асклепион“ този път, вместо обичайните фолклорни изпълнители, поканиха за събитието студентката от Националната музикална академия Петя Миленова и младият по изпълнител Александър Петров, който още е ученик.

С впечатляваща артистичност бъдещата оперна звезда  се представи с  творби на Росини, Вивалди, Пучини и Бениамино Джили. Александър пък избра за дебюта си пред публика песни от репертоара на Миро, Графа и „Авеню“.

Всичко това прозвуча в някаква степен провокативно в двора на къщата, в която Майстора е прекарал 26 години от живота си, но може би и тъкмо заради това предизвика истински възторг.

Гост на вечерта „Поезия и музика край Струма беше поетът Георги Славчев, който чете свои стихове, вдъхновени от платната на Майстора. С авторска поезия се представиха също Мирослава Салмова и Виолета Атанасова, а Зари и Христина припомниха емблематични стихове на Георги Струмски за големия художник, като по този начин бе почетена и паметта на поета – Почетен гражданин на Кюстендил, с когото се разделихме преди четири години. 

Бабите от Шишковци представиха своето изкуство с пищна изложба от зелници, баници и погачи, които получиха най-възторжени оценки и аплодисменти от всички гости на вечерта. Освен многото други приятели, да споделят артистичното събитие дойдоха и почитатели на изкуството от Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“.

Кметът на селото Климент Терзийски благодари на всички за усилията да бъде осъществена тази творческа вечер, а студентите с вълнение заявиха, че такива емоции не са преживявали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK