Старозагорският зоопарк се сдоби с нов обитател

Снимка: Старозагорски зоопарк, личен архив

Старозагорският зоопарк се сдоби с нов обитател след спасителна акция в микроязовир край с. Момино село, община Раковски. Седемгодишният щраус Иван вече споделя клетка с ламите, след като бе изваден от водоема. 

Разразила се буря съборила клони и дървета, които разрушили заграждението, в което птицата била отглеждана. Озовала се на свобода, подплашена от мълниите и бурята, силно дезориентирана, тя попаднала в близкия водоем. Въпреки усилията щраусът не успял да излезе на собствен ход. Наложила се спасителна операция за живота му.

Щраусът престоял близо 24 часа в студените води и въпреки жегите бил с хипотермия, разказа директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов, който провежда спасителната акция заедно със собственика на екзотичното животно.

Земеделецът Рангел Матански решил да дари животното на старозагорския зоопарк през септември, но разигралите се събития го принудили да стори това по-рано. Никой не се решил да помогне на близо 100-килограмовата птицата, затова се наложило да дойде екип от Стара Загора.

Щраусът бил в края на силите си, затова бързо бил изваден от водите и сега се чувства отлично сред останалите обитатели на зоопарка, твърди д-р Михайлов. След като се адаптира към условията, ще бъде направен опит да сподели клетката на другия мъжки щраус- 14-годишният Питър.

В старозагорската зоологическа градина в момента живеят над 400 животни. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK