Над 50 пчелари от Гоцеделчевско протестираха срещу пръскането по въздух

Снимка: Аgronovinite.com, архив

Почти цялата гилдия пчелари от община Гоце Делчев се вдигна на протест в късния следобед днес срещу започналото третиране по въздуха с опасни според тях за пчелините им препарати.

Около 50 пчелари от Гоце Делчев, Брезница, Лъжница и други гоцеделчевски села, начело с общинския съветник от ДПС Салих Буковян от Брезница и бившия пожарникар Димитър Джогданов от Гоце Делчев, се събраха на летището в Гоце Делчев, откъдето излита летателната техника, за да пръска с инсектициди против комари, смятани за основните преносители на заразния нодурален дерматит по кравите, и поискаха незабавното преустановяване на пръскането.

Пчелари обявиха на протеста, че вече в пчелините им имало унищожени от препаратите цели пчелни семейства. Салих Буковян и Димитър Джогданов запознаха колегите си детайлно и с наредбата на Министерството на земеделието и храните от 08.04.2004 г., в която е регламентирано авиационното третиране.

Според протестиращите пчелари въпросната наредба не е спазена и третирането се извършва в нарушение. "Третирането по въздуха на площите в региона е вече напълно излишно, тъй като всички крави са ваксинирани и вече имат необходимия имунитет срещу заразния нодурален дерматит", бяха категорични протестиращите пчелари.

От тях бе подхвърлено и твърдението, че фирма от Гоце Делчев е получила огромна сума от Европейския съюз за обезпаразитяването на района и е трябвало да си усвои средствата независимо дали на този етап третирането все още е необходимо. 

Късно вечерта те излъчиха Инициативен комитет, който да сезира кмета на общината Владимир Москов и Районната прокуратура с искането им за незабавно спиране на самолетите и пръскането в региона с опасните и отровни за пчелите препарати. 

Пчеларите се договориха още утре, в 5 часа сутринта, отново да се съберат на летището в Гоце Делчев и да възпрепятстват излитането на самолетите, както и пръскането с инсектициди, които убиват пчелите им в разгара на продуктивния им период. 

Ако не се стигне до бързо и законово спиране на започналото пръскане и ако самолетите не си тръгнат още утре, пчеларите от Ггоцеделчевско предупредиха, че протестът им ще прерасне в гражданско неподчинение. 

От страна на животновъдите пък се чуха коментари и предположения, че отново става въпрос за организиран политически протест и че пръскането било необходимо, тъй като всеки ден никнат нови и нови огнища в целия регион на заразени животни.

Животновъдите не допускат, че пръскането против комарите за пресичане на опасната зараза по животните им не е съобразено с пчелите.

Пчеларите пък се заканиха, че ще отстояват правата си в съда и ще настояват за обещетения за неспазване на наредбата в частта й за законовите срокове  за предупреждения и претърпените евентуални загуби, ако все пак такива се установят.

 

КОМЕНТАРИ

Въведете име...08:06 - 27.06.2016
Вместо да ваксинират останалите крави по селата,те ще пръскат с отрови със самолети.То е ясно ,ще пръскат пари защото е по лесно да се изпишат.крадливи ветеринарни боклуци.Къде е котешкия доктор Дарбатов? Пуска оня некадърник от Долно дряново да продава ваксините по 18 лв. в Брезница ,Корница и Лъжница въпреки,че са безплатни.Крадливо племе.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK