Илияна Йотова от Баня: Рано или късно този гняв щеше да избухне

Снимка: Infomreja.bg

От две години предупреждаваме, че има проблем, сериозен и голям проблем с доходите на хората. Много сериозна бедност, която е неравномерна с огромни дисбаланси в страната, средоточаването на населението и бизнеса само в 6 големи града в страната. Рано или късно този гняв щеше да избухне и сега сме свидетели за това.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Баня на тържественото отбелязване на 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.

Нестихващите протести Йотова кометира:

"Няколко драстични решения, които удрят българина в джоба и които категоричното ми мнение е, че той не може да поеме – не защото не иска, а защото не може, защото няма с какво да плаща сметките си. Всичко това доведе до справедливия гняв на хората и до протестите на улицата."

Според Йотова на фона на протестите ще започне след дни и второто четене на бюджета, което е ключов фактор:

„Не вярвам в реакцията на властта, която казва, че има обективни закономерности, на които не може да влияе. Напротив – държавата винаги има лостове, с които да поддържа определено ниво на цени и така, че тези тежести да бъдат по поносими за хората. Дали тя е чула тези протести, няма да стане ясно от участието в едно или друго телевизионно предаване или в пресконференция. Най-сериозният отговор ще получим с начина, по който ще бъде оформен държавният бюджет, с начина, по който ще се приеме целият пакет – със законите за подпомагане на майките с децата с увреждания, с възрастните хора, на които едва ли 40 лв. добавка за Коледа ще им реши проблема.“

От началото на протестите действия президентът Радев напарви две изявления по темата, докато Борисов все още не се изказа. Мълчанието на премиера Йотова коментира:

„Не мисля, че винаги премиерът е този, който да отговаря. Предполагам, че това е въпрос на тактика от страна на господин Борисов. Твърде често говорят неговите наместници, твърде често говори финансовият министър, правят се някакви отстъпки. Не знам до колко оценява цената на тези отстъпки, защото ако беше обяснено на хората какво точно се увеличава по отношение на гражданската отговорност, защо е непрекъснат зигзаг в цените на горивата, нима не можеше по-рано да стане ясно, че има определени корпоративни интереси, които дигнаха цената на горивото много високо. Добре ще е към хората, които протестират справедливо на улиците, не се обвиняват, че стои една или друга политическа партия, а действително се вслушат в онова, което се казва.“

Политизиране на протестите и множество подобни провокации разтърсват общественото пространство вече седмица. Същият проблем имаше и с началото на протестите на майките на деца с увреждания.

„Естествено, че всяко едно управляващо мнозинство ще хвърли вина върху опозицията, че бута хората. Това не е верният прочит“, каза вицепрезидентът.

А дали се страхува Борисов, че няма да изкара целия мандат, Йотова каза:

„Борисов има нужда все пак да изкара един цял мандат, но сериозно вероятно ще помисли как да го направи.“

От ден и поливна след протестите цената на бензина може да падне под два лева.

„Има начини, по които държавата може да се намеси и да влияе. Няма да ги подсказвам на правителството, дано чуят гласа на хората“, изрази надежда Йотова.

„Дори и да има монопол, ако има управленци на място, те ще се справят с този проблем.“

По темата за признаването на българското гражданство на етически българи, Йотова завърши:

Когато аз встъпих в длъжност, имаше над 17 000 неразгледани молби. Проблемът е от години. Аз искам промяна на трите закона – за чужденците в България, закона за българите в чужбина и за българското гражданство.Това са остарели закони.

Много вратички са отворени, които водят до злоупотреби.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK