Дружба "Родина" и жители на Кочан и Сатовча се простиха с Велко Давидов

Велко Давидов

Управителният съвет и членовете на патриотичната организация Дружба "Родина" се простиха със своя съратник и приятел Велко Давидов, строителен предприемач и баща на депутата от ПП ГЕРБ Веселин Давидов.

По повод ненадейната кончината на Велко Давидов от организацията Дружба "Родина" разпространиха послание в негова памет.

                                            

                           В памет на ВЕЛКО ИВАНОВ ДАВИДОВ

 

Родопа планина и България се прощават със своя син Велко Давидов – наш най-скъп и незаменим приятел, другар и съратник. Неговият живот беше пронизан от възрожденско вдъхновение, което се подклаждаше от една чиста и непресъхваща любов към България и нейните хора.

Още като младежки деятел и като стопански ръководител, той служеше за пример на всички ни със своята дисциплина и родолюбие. Десетки са обектите, които Велко Давидов с ум, талант и любов съгради за хората - той построи детски градини, той преместваше реки; той разбиваше скали, за да докара вода до домовете ни; той проправяше пътища през гръдта на родната планина. В новото време животът пожела да сме частници и Велко Давидов отново доказа, че може повече от много други.

Със силите на своето задружно семейство той продължи да гради, но остана човечен и благодетелен към хората, които се опряха на него и получиха работа и хляб. Колко са онези, малки и големи, които в труден миг разчитаха на неговата щедрост и се подкрепиха, само той си знае, защото беше състрадателен, отзивчив и скромен.

Велко Давидов беше трубадур и боец на новото време в дълбоката планина. Той излезе начело в защита на българщината и със своя заразителен пример увлече млади и стари.

Радостите и тревогите вървяха ръка за ръка като променливото време в древната планина. Велко Давидов оставаше на своя пост в служба на Доброто. И когато тъмни ретроградни сили решиха отново да тласнат хората към мракобесно средновековие, към вражда между единородни братя българи, Велко Давидов отново застана начело в защита на България.

Като един истински народен цар на Родопа, той вдъхновяваше и организираше хората и не пожали здраве, време, сили и пари. С мъдрост посрещна и хули, и предателство, но остана човеколюбец и патриот. Неговата кауза стана Дружба “Родина” – наследникът на славната културно-просветна организация на обединените българи мохамедани и християни от 1937-1944 г., чийто химн беше “Мила Родино, ти си земен рай...”.

Днес в нашите редове зейна огромна празнина, но се вглеждаме в лицата на наследниците на Велко Давидов и в тях виждаме онези млади сили, които неминуемо ще поемат знамето от ръката на своя баща и ще бъдат до нас в името на Отечеството.

Дълбок поклон пред светлата памет на нашия съратник Велко Давидов!

Ти си с нас, приятелю!

От Управителния съвет и членовете на дружба “Родина"

СЪПРЕДСЕДАТЕЛИ:

Акад. Георги Марков,                                

Мустафа Авдиков,

Здравко Димитров,

СЕКРЕТАРИ:

Петко Колев,

Димитър М. Димитров

 

Велко Давидов

КОМЕНТАРИ

222223:52 - 22.02.2013
pochivai v mir.Beshe chovek gotov da pomognesh vinagi i na vseki.Taka vyzpita i sinyt si.A takiva kato shtangata-toi e zavistliv chovek i ne go zabravqi rano ili kysno i toi shte doide pri teb.
Тодор Кобуров11:48 - 14.02.2013
Моите най-искрени съболезнования на цялото семейство! Велко беше човек, с който се сприятелихме от първата среща и мислех, че ще имаме достатъчно време да развием и укрепнем това приятелство! Почивай в мир приятелю, няма да те забравя!
Rositsa i Severin CHaushevi17:51 - 12.02.2013
Beshe velik chovek! Pochivai v mir, nai-iskreni saboleznovaniq na semeistvoto mu i negovite blizki!
ОРФЕЙ23:11 - 11.02.2013
Най-великият! Почивай в мир!

FACEBOOK