Борислав Иванов отпада от наградния фонд, отказа да събуе обувките си

снимки: infomreja.bg

Скандал беляза петия ден от международния шахматен турнир „Гранд Оупън Благоевград 2013“, който се провежда в зала „22 септември“ при засилени мерки за сигурност.

Благоевградският шахматист Борислав Иванов, който на домакински терен трябваше да доказва, че е гений, а не измамник, бе заставен да събуе обувките си. Това стана вчера преди началото на 7-ми кръг по настояване на противника му на шахматната дъска - руския гросмайстор Максим Длуги, който играе за САЩ.

Главният съдия уважил искането на Длуги, който е дългогодишен президент на Американската шахматна федерация. Гросмайсторът дал пример, като пръв се събул. Борислав обаче отказал с мотив, че чорапите му били скъсани.

„Решението на съдията е прищявка. Съсипаха го това момче. Ако беше спечелил тази партия, щеше да се нареди сред първите“, коментира пред „ИНФОМРЕЖА“ председателят на Шахматен клуб “Виктори“ в Благоевград Марин Атанасов.

Той призна, че неговият възпитаник на моменти реагирал остро, но това се дължало на неговата емоционалност.

„Вече и аз започвам да мисля, че има някакъв заговор срещу Борислав. Не разбирам защо трябваше да го карат да събува маратонките си, след като мерките за сигурност на турнира са огромни. Всички състезатели са проверяни от глава до пети", подчерта Атанасов.

Председателят на "Виктори" допълни, че е присъствал в залата по време на всички партии на своя възпитаник и зорко следял поведението му. "Едното око винаги ми е към него. Той нищо съмнително не прави - нито мърда, нито шава, нито става, само мисли", допълни той.

„Няма нищо необичайно в искането за проверка на Борислав. Неговият противник не е случаен, той е изявен шахматист, с куп титли зад гърба си и 16 години начело на федерация. Знаейки за съмнителната му слава, е поискал да се увери, че Борислав не разчита на непозволени средства“, обясни арбитърът.

След скандала 26-годишният благоевградчанин е отстранен служебно от 7-ми кръг. Заедно с това отпада и от надпреварата за наградния фонд от 43 700 лева.

"За съжаление Борислав отново даде повод за съмнение, че играе нечестно. Опитах се да го убедя, че свалянето на обувките няма да накърни достойнството му, но той се държа арогантно. Това е недопустимо на международен турнир", категоричен бе главният съдия.

Димитър Илиев даде и друг пример за непристойното поведение на Борислав, като посочи, че в бланката за шахматните ходове срещу своето име той написал „Машината“, а в графата на противника си отбелязал „Некакъв клоун“. Това допълнително нажежило страстите на турнира.

Главният съдия заяви, че Борислав Иванов е обикновен ФИДЕ майстор, но призна, че в момента той е най-добрият шахматист в Благоевград.

Мерките за сигурност на турнира "Гранд Оупън Благоевград 2013" бяха наложени, за да се гарантира феърплея на играта, в която участват 110 състезатели от 12 държави.

На няколко турнира противници на Борислав го обвиниха, че използва непозволена помощ и така печели партиите си. 26-годишинят младеж бе наказан от родната шахматна федерация и правата му бяха временно отнети, но санкцията му изтече на 21 септември.

Именно заради съмненията, че може да манипулира играта си и за да изчисти съмненията от името си, организаторите на турнира - Община Благоевград, фондация „Морал и Право“ и ШК „Виктори”- Благоевград, наложиха безпрецедентни мерки за сигурност.

Доказателства, че играе нечестно засега няма.

Шахматистът загадка Борислав Иванов обяви, че отказва коментар, докато не приключи турнирът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK