Продължава визитата на педагогически специалисти в Трето ОУ - Гоце Делчев

Снимки: Трето ОУ, Гоце Делчев

Те посетиха НПГ "Д. Талев" и НЧ "Възраждане", село Баничан

През втория ден от гостуването си по програма "Еразъм +" педагогическите специалисти от Гърция, Турция и Румъния посетиха НПГ „Димитър Талев“, където разгледаха богатата учебна база на училището. Особен интерес у гостите предизвика кабинетът по роботика, в който бяха представени  иновативните проекти, по които учениците работят и печелят призови места в състезания.  

На обяд гостуващите се отправиха към близкото село Баничан, където бяха топло посрещнати с питка и мед от облечените в красиви носии жени от певческия колектив към читалище „Възраждане“ в селото. Специално за скъпите си гости те бяха подготвили голямо изобилие от традиционни ястия като сладки и солени баници, питки и други лакомства.

В изключително сърдечна атмосфера ръководителката на колектива Катя Зайкова приветства гостите с добре дошли и им разказа защо се събират редовно в читалището, както и за удоволствието, което им предоставят срещите и заниманията там.

Чужденците бяха заинтригувани от красотата на баничанската носия. Те научиха от своите домакини как се плетат  пъстри баничански чорапи, как се изработват пещимали (престилки) и как се извезва красивата баничанска шевица. Сръчните домакини разказаха за естествените материали, които влагат в носиите, и за естествените багрила, които използват за боядисването им.

Гостенките се преоблякоха в красиви местни костюми, а домакините им разказаха как с много любов ги предават от поколение на поколение – вече повече от 100 години.

Жените от Баничан демонстрираха и певческата си дарба, като изпълниха няколко автентични местни песни. Така те изнесоха истински урок по родолюбие и съхраняване на ценните традиции в днешния глобализиран свят, с което докоснаха сърцата на гостите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK