Премиерът откри два санирани блока в Благоевград и преряза лентата на новия спортен комплекс (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха два блока в Благоевград, обновени по Националната програма за енергийна ефективност. С изцяло нова и модерна визия са блок "Лира" на улица "Братя Миладинови" 1 и бл. 55 в ж.к. "Запад".

При засилени мерки за сигурност, и двете церемонии минаха по ускорената процедура, вероятно заради последващи ангажименти, включени в програмата на министър-председателя. Този път той изневери на стила си и отказа да пререже лентите, като шеговито обясни, че джобът му вече е пълен с такива. Преди да пристигне в Благоевград Борисов откри спортната зала и други обекти в Дупница.

Министър Павлова все пак остана вярна на традицията и плисна менчета с вода и пожела на съсобствениците в реновираните блокове да пазят направеното с грижата на добър стопанин. Тя заяви, че кампанията продължава, като участващите по програмата сгради вече са над 1700.

"Да ти отремонтират дома без пари, за да са ти по-ниски сметките - такъв подарък държавата досега никога не е правила за хората. Дойдох да видя двете сгради и да се убедя с очите си как изглеждат сега. Много пари се дават за саниране, но програмата осигурява и работни места. В бюджет 2016 сме заложили повече пари за образование, здравеопазване, за отбрана и сигурност. Помислили сме и за пенсионерите, така че опонентите ни няма какво да кажат", заяви Борисов.

Блок № 55 в ж.к.“Запад“ е със 74 апартамента, а обновяването му излезе 776 496.35 лв. с ДДС. Другият саниран блок е „Лира“, в който има 47 апартамента. Договорната стойност на обекта е 618 524.20 лв. с ДДС. По време на изпълнение на програмата са поставени топлоизолация по таваните в сутерена, топлоизолация по външните стени на сградите, топло и хидроизолация по покривите. Сменена е дограмата, инсталирана е система за автоматизирано централно осветление в общите части, които са обновени. Направени са мълниезащитна и заземителна инсталации. Сменени са и част от водопроводните клонове и са оборудвани и ремонтирани пожарните касети по етажите.

По програмата са подадени общо 1821 заявления за интерес и финансова помощ от сдружения на собственици в цялата страна, 1718 от които са одобрени. Сключените договори между общини и сдружения на собственици са 1707, тристранните договори между общини, Българската банка за развитие и областни управи са 1618. За близо 130 сгради вече са изготвени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, като за 19 от тях има и сключени договори за инженеринг.

По-късно премиерът, Лиляна Павлова, спортният министър Красен Кралев и кметът домакин Атанас Камбитов тържествено прерязаха лентата на дългоочаквания от благоевградчани спортен комплекс, изграден в двора на VIII СОУ "Арсени Костенцев" в кв. "Еленово". Церемонията уважиха още евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, учители и ученици.

Бойко Борисов пожела много медали и отличия за малките плувци, а на тръгване се обърна към бъдещите таланти: "Догодина, живи и здрави, ще дойда да видя как сте се научили да плувате".

Съоръжението се простира на площ от 23 декара и включва плувен басейн с олимпийски размери 50X25, футболно игрище с изкуствена настилка, два тенис корта и паркинг за автомобили. Новопостроеният басейн е трети по рода си в цялата страна. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. метра.

В новия модерен басейн ще се провеждат държавни първенства и международни състезания. Очаква се спортният комплекс да допринесе и за развитие на туризма и икономиката в града.

Пред журналисти Борисов коментира и разпространената информация, че оръжието на терористите от Париж е българско производство. "Мога да кажа със сигурност, че през последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян. Това са хипотези, които на този етап нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ми изпратят официално самия автомат, за да го изследват нашите експерти".

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Обновеният блок "Лира", снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK