Законодателят е казал, че към 30 септември наблюдението на бюджета на отделните пера на НЗОК трябва да бъде съвместно с Лекарския съюз и решението какво да се прави с тези средства след 30 септември трябва да бъде взето заедно с БЛС. Но това не се случи и нямат намерение да се случва. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той посочи, че Надзорният съвет на НЗОК взема решения и средствата се разпределят до края на годината само с техни решения. Понякога ни изпращат писма, понякога научаваме от медиите, отбеляза Маджаров.

Той подчерта, че не е ясно за какво ще бъдат използвани 200 млн. лева от икономии, ако тези средства не стигнат до лечебните заведения.

"Могат да ги върнат в Държавния бюджет, могат да платят други неща. Още към 30 юни ние имаме представа каква ще бъде икономията или какъв ще бъде преразходът, разбира се, с допустимата грешка. Затова законодателят е посочил датата 30 септември, когато решенията трябва да се вземат заедно", посочи медикът.

Лекарският съюз настоява въпросните средства от икономията в бюджета на НЗОК - 200 млн. лева, да бъдат разпределени според извършената дейност от лечебните заведения.

"Всеки, който е работил повече, ще получи. Парите да бъдат похарчени, а не да се връщат в Държавния бюджет", настоя Маджаров.

От своя страна д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването, увери, че няма нарушена комуникация между НЗОК и БЛС.

Той заяви, че на поредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК на 15 ноември иска доклад от председателя на НЗОК Петко Салчев, като е поканил целия Надзорен съвет. "По график, предложен от БЛС, ще се включи в продължаването на преговорите по Националния рамков договор. Процесът продължава, той по никакъв начин не е затруднен дотук", категоричен бе Златанов.

Той посочи, че преди заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е поканил писмено представители на БЛС и управителя на НЗОК за предварителни разговори, след което ще стартира вторият етап от преговорния процес по Националния рамков договор.

Златанов заяви, че решеното увеличение с 8% на клиничните пътеки и процедури в болничната помощ - от 1 септември до края на годината, ще продължи и през 2023 г.

"Имаме методика, предложена от БЛС, на заседанието на 15 ноември ще се разглежда предложението на тази методика за разпределение на средствата, икономисани от бюджета на НЗОК през 2022 г., да бъдат разпределени към изпълнителите на медицинска помощ. Начинът, по който ще се разпределят, е въпрос на тази методика и тя ще бъде обсъждана", поясни той.

По негови думи през тази методика могат да се направят политики, като средствата приоритетно се разпределят за сектори, които са били много натоварени през годината, например COVID звената.

Той изрази надежда на заседанието във вторник да се вземе решение и още в рамките на тази година средствата да отидат в здравните заведения, а те да ги разпределят към медиците.

Няма вариант, при който парите от икономиите да бъдат върнати в Държавния бюджет, те ще отидат при изпълнителите на болнична помощ, категоричен бе Златанов. Той отбеляза, че всички средства на хората, изпълняващи лекарска помощ, са разплатени към този момент.

Д-р Иван Маджаров обаче заяви, че това решение няма да има никакво значение, ако на срещата на 15 ноември не бъде подписано от БЛС. По негови думи в НЗОК не са чували за тази методика.

Според шефа на Лекарския съюз всички предложения от председателя на Надзорния съвет на НЗОК идват, защото от БЛС са обявили, че ще се срещнат с всички парламентарни групи и ще огласят какво се случва в НЗОК.