Замесиха богородични пити с мълчана вода от аязмото на Св. Иван Рилски

Снимки: Личен архив

Изпекоха обредните хлябове в 100-годишната фурна на село Раждавица

Усилена подготовка започна в кюстендилското село Раждавица за един от най-почитаните християнски празници – Голяма Богородица.

Днес в китното селце беше пресъздаден обичаят по замесването на богородични пити, като традицията беше изцяло спазена.

Преди обяд млади девойки и по-възрастни жени започнаха подготовката по замесването на обредните хлябове.

В ритуала участие взе и кюстендилският славей Димата Крумова, която донесе мълчана вода от аязмото на Св. Иван Рилски край селото.

„Мълчана вода е тази, с която се замесват първите пити за празника. Тя трябва да се донесе от аязмото без момичето да говори по пътя. След това вече под ръководството на една от възрастните жени в селото започна и самото замесване на хляба. Важно е момичето да е младо, тъй като младостта е символ на здраве и берекет“, обяви една от по-възрастните участнички в ритуала.

Любопитна подробност е, че тазгодишните богородични пити бяха изпечена в 100-годишната фурна на село Раждавица, която беше възстановена от местен жител и е част от Център за занаяти.

Омесените и вече изпечени пити ще станат част от 12-то издание на единствения по рода си празник „Панагия – въздигане на хляба“, който стартира утре в центъра на Кюстендил.

Там по традиция си дават среща десетки културни дейци и отделни граждани, които окичват маси и щандове с различни пити, приготвени за Божията майка.

 

В 100-годишната фурна на село Раждавица изпекоха богородичните пити
Думана Крумова донесе мълчана вода от аязмото на Св. Иван Рилски край селото

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK