Изпекоха обредните хлябове в 100-годишната фурна на село Раждавица
Усилена подготовка започна в кюстендилското село Раждавица за един от най-почитаните християнски празници – Голяма Богородица.
Днес в китното селце беше пресъздаден обичаят по замесването на богородични пити, като традицията беше изцяло спазена.
Преди обяд млади девойки и по-възрастни жени започнаха подготовката по замесването на обредните хлябове.
В ритуала участие взе и кюстендилският славей Димата Крумова, която донесе мълчана вода от аязмото на Св. Иван Рилски край селото.
„Мълчана вода е тази, с която се замесват първите пити за празника. Тя трябва да се донесе от аязмото без момичето да говори по пътя. След това вече под ръководството на една от възрастните жени в селото започна и самото замесване на хляба. Важно е момичето да е младо, тъй като младостта е символ на здраве и берекет“, обяви една от по-възрастните участнички в ритуала.
Любопитна подробност е, че тазгодишните богородични пити бяха изпечена в 100-годишната фурна на село Раждавица, която беше възстановена от местен жител и е част от Център за занаяти.
Омесените и вече изпечени пити ще станат част от 12-то издание на единствения по рода си празник „Панагия – въздигане на хляба“, който стартира утре в центъра на Кюстендил.
Там по традиция си дават среща десетки културни дейци и отделни граждани, които окичват маси и щандове с различни пити, приготвени за Божията майка.