Воден ад и опасност от лавини в Западна Европа

Снимка: © pixabay

Наводнения, придошли реки, обилни снеговалежи, риск от лавини и откъснати от света населени места имаше в няколко страни от Западна Европа, предадоха световните агенции, цитирани т БТА. На места във Франция има наводнени полета и къщи. 30 департамента в страната са под оранжева тревога заради лошото време и наводненията.

В Париж река Сена преля по бреговете и се очаква максималното й ниво да бъде отчетено в петък. Очаква се то да достигне пика от 6,10 метра, регистриран през юни 2016 г. Тогава експертите казаха, че това е било най-високото ниво на реката в Париж от 30 години насам. В град Сошо заради покачване на водното ниво бе затворен автомобилният завод на Пе Ес А /PSA/ и 1800 работници се озоваха в принудителен отпуск. Южно от Страсбург бяха взети мерки за овладяване на покачването на водите на река Рейн. На германска територия нивото на реката днес достигна 4,73 метра. Във френските Алпи има обилни валежи, съчетани с топенето на падналия вече сняг на някои места.

Около 75 туристи и работници бяха евакуирани от четиризвезден планински хотел в Северна Италия близо до границата с Австрия след лавина, паднала през нощта. Италианските власти обявиха риск от пета степен за лавини в долината Веноста, което означава много висока опасност. Около 10 000 туристи са напълно изолирани заради снежната блокада в съседния град Тироло.

В Швейцария обилни снеговалежи затрудниха пристигането на участниците в Световния икономически форум в Давос, започнал днес. Курортите Цермат, Андермат и Зас-Фе пък са откъснати от външния свят зарази риск от лавини. В австрийската провинция Тирол пък училищата останаха днес затворени в някои села, откъснати от света заради обилния снеговалеж. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn
loading...