ВОДНИЯТ АД: Каква е ситуацията в бедстващите райони (ОБЗОР)

Снимка: Infomreja.bg

Жителите на няколко населени места изкараха поредна безсънна нощ

Поредна безсънна нощ за жителите на Каравелово. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с последствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, все още минават през домовете на хората.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, обясни местна жителка.

В цялото село водата е влачила огромни дървета. „Те са от гората, от Балкана. Там деретата са затрупани, има неизчистени корита. Коритото на реката до нас мисля, че последно беше изчистено през 2000 г. Виновни са управляващите. Говори се, че горите се изсичат безразборно, но досега никой не се намеси, за да спре това”, каза Христо Христов.

Министърът на земеделието разпореди проверка как е извършена сечта в околността и дали тя има отношение към потопа, залял населеното място. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, за да помогнат за разчистването на дворовете и къщите.

В неделя в Трилистник времето е спокойно и не вали. Хората обаче изкараха безсънна нощ заради наводнението. На места водата достига 1,5 - 2 метра. Улиците бяха превърнати в буйни реки, а първите етажи на къщите са залети. Има унищожена селскостопанска продукция.

До късно вечерта в събота продължи евакуацията на местни жители. Екипи на „Гражданска защита” и пожарната бяха на място. Хората все още трудно могат да преценят какви са щетите: „Това, което се случва, стана ежедневие в България. След 30 години безразборна сеч на гори, се оставят малки клонки, които след обилни валежи влизат в деретата и реките”, смята потърпевш.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов посочи, че няма бедстващи хора. За евакуираните е намерен подслон при техни близки в околните села. „Има доста засегнати огради, земеделски постройки. Засега имаме информация за една къща. На места все още не може да се влезе заради високите нива на водата”, подчерта той.

Помощ за възстановяване на щетите ще се търси от държавата. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK