Свинска глава закачиха на входа на Районното мюфтийство в Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg, архив

Сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев стана обект на посегателство.

"Във вторник сутринта мюсюлманите, дошли на сутрешна молитва, откриха свинска глава, закачена на входната врата. Мюсюлманите в града смятат, че това е провокация на националистически настроените политически партии, чиито действия се описват като провокативни и насаждащи омраза през последния месец". Това се казва в информация, качена на сайта на Главно мюфтийство.

Според местните мюсюлмани тези провокации и антимюсюлманско говорене се разпространяват чрез медиите, които стават удобен инструмент и изпълняват поръчките на крайно десните партии. За пример може да се даде предстоящия митинг срещу строежа на джамия в Гоце Делчев, чийто съорганизатор е местна медийна група, гласи още текстът.

Според информацията от Главно мюфтийство, броят на антимюсюлманските прояви, поругаване на джамии, религиозни обекти през 2012 година, е 15, а от началото на годината в различни градове на страната са извършени около 10-ина нападения.”

Районният мюфтия Айдън Мохамед потвърди за намерената от млади имами свинска глава, която била закачена на вратата на сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев, като съобщи, че младежите, дошли за сутрешната молитва, са я изхвърлили в реката с цел да се потули случаят и да не се създава напрежение сред мюсюлманите в региона.

"Апелирам към всички мюсюлмани от Гоцеделчевски регион и от цялата Благоевградска област да запазят спокойствие и в никакъв случай да не се поддават на провокациите както със свинската глава, така и с насрочения за утре протестен митинг", заяви пред ИНФОМРЕЖА районният мюфтия Айдън Мохамед.

 

КОМЕНТАРИ

Recep Kartal21:02 - 06.03.2014
ГЯУРИ НЕЩАСТНИ...
До абу али23:37 - 25.01.2013
Проблеми до сега не е имало, няма и да има, защото толерантност има и от двете страни. Но малко започвате да прекрачвате прага на толерантността и започва да дразни хората. На дали в Брезница или Кочан ще скачат от щастие ако някой иска да строи най-голямата църква на балканите нали? Колкото до това да разберем за какво се молите, общо взето не ми дреме, молете се за каквото искате, ваше право си е, но не ми натрапвайте молитвите си. Толкова е просто.
абв22:48 - 25.01.2013
всяка жаба да си знае мястото;пумаци
Абу Али20:50 - 25.01.2013
Ние никога не сме искали да има проблеми между християни и мюсюлмани...нито един път не сме пробвали да създадем такива...но забелязваме,че някои хора се стараят това да стане не е наш проблем...нека всеки преди да помисли нещо за мюсюлманите да се поинтересува много добре кои са те и коя е тяхната религия,какво все пак е Ислям и ще осъзнаят към какво призоваваме и ще разберат кой призовава към радикализъм.

FACEBOOK